Заарештовано банківські рахунки 13 екс-депутатів Криму, ще 130 - у розшуку

19.08.2016
Ухвалений ще восени 2014 року закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини», який дозволяє заочне засудження та конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України, нарешті почав діяти.
 
Суди заарештували 13 банківських рахунків колишніх депутатів Криму і Севастополя на суму близько 1,5 мільйона гривень, заявив заступник прокурора АР Крим Петро Коваленко.
 
«Також за нашою ініціативою був накладений арешт на 35 квартир, 27 будинків, 13 нежитлових приміщень загальною площею понад 22 тисячі квадратних метрів, 19 земельних ділянок, 47 транспортних засобів», — додав прокурор.
 
За словами Коваленка, 130 депутатів АРК та Севастопольської міськ­ради оголошені в розшук, найближчим часом матеріали передадуть до суду для вирішення питання про проведення спецрозслідування для подальшого заочного засудження. Провадження відкрито за статтями 110 та 111 Кримінального кодексу — держзрада й посягання на територіальну цілісність і недоторканність.
 
На запитання, скільки часу це потребує, заступник прокурора АРК відповів, що це залежить від багатьох обставин. «Усі події, місце злочину, свідки, потерпілі, речові докази, — на окупованій території, до якої наші правоохоронці не мають доступу.
 
Ті люди, які скоїли злочин або були свідками, або не мають можливості, або не бажають iз нами співпрацювати, і, природно, нема можливості з ними спілкуватися у встановленому законом порядку. Тому говорити, що ми одразу й швидко все зробимо, буде неправдою перед собою і перед суспільством», — наголосив він.
 
«Доцільніше було б застосовувати ці заходи, і це було б доречно й логічно, ще в 2014 році, — каже «УМ» політолог Володимир Фесенко. — Але тоді ще працював синдром «законів 16 січня 2014 року».
 
Адже свого часу Янукович хотів застосовувати заочне засу­дження, тож були певні паралелі... Проте об’єктивна реальна ситуація й із самим Януковичем, і його поплічниками, які зараз ховаються у Росії, ситуація з багатьма зрадниками в Криму та Донбасі — змусила ухвалити цей закон. І зараз його, нарешті, намагаються застосувати. Це єдино можливий інструмент засудження людей, які скоїли злочини проти України, але ховаються за її межами», — сказав пан Володимир.
 
І додає: «Важливо, що є засудження й, якщо раптом через певний час українське правосуддя зможе таки дістати когось із цих людей, тоді вже можна буде застосувати не лише заочне засудження, а й реальне покарання. Думаю, що сам факт такого засудження може бути підставою для міжнародного розшуку».