Від занепаду — до розвитку

19.08.2016
Сумна хроніка урядових антиреформ: за даними Держслужби зайнятості, за останній рік 490 тис. українців перестали платити єдиний соціальний внесок, це означає, що вони втратили роботу.
Влада продовжує запевняти нас, що підвищення комунальних тарифів, приватизація та отримання кредитів від МВФ — це успішні реформи. А я ствер­джую, що успішні реформи — це залучення інвестицій, розвиток виробництва, збільшення експорту, а отже — створення нових робочих місць!
 
Через недолугу урядову політику напередодні 25-річчя Незалежності держави ми опинились у ситуації, коли в 43-мільйонній країні у нас лише 9 млн. платників податку на доходи фізичних осіб, понад 12 млн. пенсіонерів і 1,8 млн. безробітних за методологією Міжнародної організації праці.
 
Пливучи за течією, приймаючи як належне урядові плани 1%-го економічного зростання, не маючи власного українського плану розвитку, — виправити ситуацію неможливо. Влада знов і знов це доводить ціною зубожіння українців.
 
Радикальна партія натомість пропонує реальну альтернативу — антикризовий План розвитку економіки, одним із пріоритетів якого є національна програма зайнятості населення та створення нових робочих місць.
 
Наш План включає розробку комплексної програми соціально-економічного розвитку, яка передбачатиме перехід до економічного зростання на рівні 7-10% на рік із одночасним підвищенням рівня життя громадян.
 
З метою забезпечення інституційної спроможності переходу країни від занепаду й «проїдання» до інвестиційного розвитку, структурної модернізації та стимулювання економіки ми пропонуємо створити систему державних інститутів та механізмів розвитку економіки, серед них — експортно-кредитне агентство, державний банк відбудови і розвитку, індустріальні парки, агентство підтримки малого бізнесу та інші.
 
Прискорення економічного розвитку планується досягти через цілеспрямований «розігрів економіки», вплив на динаміку ВВП через усі його складові — інвестиційний попит, приватний та державний споживчий попит, експорт та імпорт — із налаштуванням усіх важелів економічної політики на режим модернізації.
 
Також ми пропонуємо встановлення дієвих податкових, митних, тарифних, регуляторних та інших інвестиційних стимулів для залучення масштабних приватних інвестицій у реальний сектор економіки (у т.ч. податкові канікули для малого бізнесу; вигідні для вітчизняних виробників мита; звільнення реінвестованого прибутку від оподаткування; індустріальні парки з готовою інфраструктурою і податковими стимулами; додаткові гарантії інвесторам у рамках державно-приватного партнерства та ін.).
 
Основа нашого плану — це стимулювання експорту українських виробників, у тому числі через ліквідацію регуляторних обмежень для експортерів, cпрощення процедур міжнародної торгівлі, державне страхування, гарантування та здешевлене кредитування експорту та ін.
 
Ми плануємо підвищити купівельну спроможність громадян шляхом не номінального, а реального підвищення мінімальних соціальних стандартів у поєднанні зі зниженням податкового тиску й масштабною детінізацією економіки на фоні стимулювання виробництва.
 
Для ефективного висвітлення етапів реалізації плану ми пропонуємо запровадити щоквартальний публічний звіт керівництва місцевих органів самоврядування та уряду.
Повний текст антикризового Плану розвитку економіки можна проглянути тут: http://www.slideshare.net/galasyuk/ss-57665693. 
 
Олег ЛЯШКО, 
лідер Радикальної партії