Царська сверблячка: навіщо російський президент їде до Криму

19.08.2016
Царська сверблячка: навіщо російський президент їде до Криму

У прес-службі Кремля нещодавно заявили, що заздалегідь про візити президента Росії будь-куди повідомляти не будуть, нагадує сайт «Інформаційний спротив». Певною мірою це пояснюється рівнем секретності навколо першої особи РФ, а з іншого боку, це спосіб уникнути пояснеть стосовно довготривалих зникнень володаря Кремля з публічного небосхилу.
 
Але про сьогоднішню поїздку Володимира Путіна до Криму оголосили заздалегідь. 
 
Російські ЗМІ повідомляють, що Путін здійснить одноденний візит на півострів із метою відвідати молодіжний табір «Таврида» неподалік Севастополя, в якому тепер проходить зміна для молодих режисерів, продюсерів та акторів. Але було б смішно думати, що Путін прибув на Крим лише для того, щоб дивитися кіно. Але якщо все ж «кіно», то зовсім іншого штибу і формату. 
 
Сьогоднішній візит Путіна до Севастополя відбувається через неповні два тижні після провокації з «українською диверсійною групою» та нібито спробою Української армії прорватися на анексований півострів.
 
Це «кіно» було зняте Кремлем як для внутрішнього вжитку кримчан і росіян узагалі, так і для демонстрації світу агресивності та підступності «київської хунти». Путін як головний «режисер» цієї вистави тепер, можливо, пояснить кримським «акторам», як далі розвивати сюжетну лінію.
 
А заодно і проінспектує постановочний реманент, тобто ту масу військових та техніки, якими Росія заполонила Крим за два з лишком роки його окупації. Враховуючи те, що Росія на цей час зосередила на кордонах України 40 тисяч військовослужбовців та армади найсучасніших озброєнь, може йтися вже і про справжній масштабний «фільм жахів».
 
І ще раз про путінське «кіно». В ньому є ляпи. В показаному на «Першому каналі» сюжеті затримання «диверсантів» 8 серпня в Криму допитливі користувачі інтернету помітили на 50-й секунді сюжету повний Місяць, хоча в цей день він був видний на небі лише як тоненький серп.
 
Ці допитливі звірили календар місячних фаз і встановили, що повний Місяць був 20-21 липня. Тобто «кіно» знімалося за два тижні до дати «диверсії». «Оператори» мають отримати прочуханки, що самі ж розкрили власний фейк. 
 
Пана Путіна також запрошують на місцевий антиурядовий мітинг «Обманутий Крим». Один з організаторів заходу, глава регіональної громадської організації «Кримський республіканський антикорупційний комітет» Ілья Большедворов вважає, що відвідини мітингу допоможуть президенту краще дізнатися про реальний стан справ на півострові.
 
Але, схоже, Путін не скористається такою чудовою можливістю поспілкуватися з народом. Хоча б тому, що мітинг заплановано на суботу, 20 серпня, та цар уже повернеться до білокам’яної. 
 
Ще однією головною метою візиту Путіна до Криму може бути приборкання місцевих владних «еліт», які перегризлися між собою немов собаки. Зокрема, в Севастополі не вщухає конфлікт між губернатором Сергієм Міняйлом та главою «Законодавчих зборів» міста Олексієм Чалим.
 
Але головна гризня відбувається між усією правлячою «елітою» півострова. Колись Крим делегував до складу Верховної Ради України 10 iз 450 депутатів. Восени відбудуться вибори до Держдуми Росії.
 
Представники Криму отримають лише чотири з 450 думських мандатів. І за них тепер йде бійка. Переважна більшість претендентів балотується від правлячої «Єдиної Росії». В Криму вже відбулися партійні праймеріз і, за їх результатами, до Думи не проходить відомий кримінальний авторитет Сергій Аксьонов.
 
Невдоволений не лише він. Можливо, що до Держдуми не потраплять також глава Держради Володимир Константінов та місцева «кінозірка», прокурор Натілія Поклонська. Завданням Путіна є присмирити цю зграю.
 
Дата третього візиту Путіна до Криму обрана не випадково. «Робити якісь підлості до Дня Незалежності України — це давня російська традиція», — зазначає український політолог Олександр Бугай. Минулого року Путін відвідував Крим також перед головним українським державним святом — 17 серпня.