Працевлаштування учасників АТО: яку роботу бійцям пропонують у центрі зайнятості

17.08.2016
У вівторок в приміщенні «Укрiнформу» відбулася прес-конференція на тему «Працевлаштування учасників АТО та нові тенденції ринку праці», яку провів в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.
 
Чиновник наголосив, що кожен українець повинен мати достойну роботу й гідну зарплату, а кожен роботодавець вправі розраховувати на те, що матиме кваліфікованого працівника. Але ситуація на ринку праці залишається достатньо напруженою.
 
Статистика така: маємо сумний «рекорд» за всю історію незалежності України — з початку 2016 року на одне робоче місце в службі зайнятості претендувало 19 осiб. Певною мірою вдалося трохи стабілізувати ситуацію, й на 1 серпня цей показник зменшився: на одну вакансію — «лише» 9 претендентів. 
 
Серед молоді (віком від 15 до 24 років) рівень безробіття, на жаль, високий — 25%! У першому кварталі 2016 року чисельність безробітних становила майже 1,8 млн. У порівнянні з минулим роком це на 100 тисяч більше. 
 
За міжнародною методологією організації праці, в нас майже 10% безробітних (хоча реально їх, звичайно ж, набагато більше). Кількість зайнятого населення в державі — 16,1 млн. осіб (у першому кварталі 2015 року було на 200 тисяч більше). 
Ситуація на сході країни зірвала нормальні процеси стосовно ринку праці: сьогодні маємо великий дисбаланс. Лише за останній рік 490 тисяч українців перестали сплачувати до фондів соціального страхування єдиний соцвнесок, тобто ці люди банально втратили роботу. 
 
Одна з найболючіших тем: як працевлаштовуються учасники АТО? Коли вони повертаються з війни, то не звертаються одразу до служби зайнятості — в першу чергу їм потрібна психологічна й медична реабілітація. Як правило, лише згодом питання роботи стає актуальним. І якщо служба зайнятості не знаходить потрібних вакансій, то життєва ситуація демобілізованих ускладнюється сильніше, ніж у тих, хто не воював...
 
Нещодавно Президент підписав закон №1436/8 про додаткові гарантії щодо працевлаштування для УБДшників. Цей закон набуває чинності 30 серпня й передбачає повну компенсацію роботодавцю протягом одного року Єдиного соціального внеску при працевлаштуванні за направленням служби зайнятості учасників АТО на строк не менше двох років.
 
Крім того, за цією категорією безробітних закріплюється квота в 5% на підприємствах, установах та організаціях, де працює понад 20 співробітників. 
 
«Положення, прописані в законі, розв’яжуть нам руки й дадуть нові важелі для пришвидшення пошуку роботи учасникам бойових дій у зоні АТО. Ми прогнозуємо, що кожен демобілізований військовий, який уже готовий до виходу на ринок праці, матиме шанси як мінімум на 40% швидше знайти роботу», — наголосив пан Ярошенко.
 
З початку бойових дій на сході України статус безробітних мали 38,6 тис. учасників АТО, з них 36,5 тис. осіб отримували допомогу з безробіття. Держава працевлаштувала 8,4 тис. учасників АТО. При цьому кожен четвертий із них почав обіймати керівні посади, 30% працюють в обслуговуванні та експлуатації машин, 15% — стали кваліфікованими робітниками, 10% — пішли працювати в аграрний сектор.
 
Крім того, майже 2 тис. екс-бійців відкрили власний бізнес за сприяння служби зайнятості, отримавши одноразову допомогу на відкриття власної справи. 
 
Новим є те, що у структурі служби (від районного до міського рівня) планують створити сектор, де конкретна людина відповідатиме тільки за працевлаштування АТОшників. Але майже нерозв’язаною залишається проблема працевлаштування бійців після важких поранень, особливо, якщо хлопці втратили руку чи ногу.