За порушення на Грибовицькому сміттєзвалищі судитимуть екс-директора ЖЕКу

17.08.2016
У службовій недбалості та порушенні правил екологічної безпеки підозрюють екс-директора ЛКП «Збиранка» Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка, а також начальника полігону Олександра Куприча.
 
«Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовцями ЛКП «Збиранка» порушено вимоги правил експлуатації полігонів побутових відходів. Зокрема, експлуатація сміттєзвалища здійснювалась без затвердженого проекту, не вживалося відповідних інженерних заходів для забезпечення стійкості полігону як споруди, належного ущільнення та перешарування ізолювальним матеріалом складених відходів», — йдеться у повідомленні прокуратури Львівської області.
 
За офіційною версією слідства, внаслідок цих порушень і через нестійкість схилу полігону трапилася трагедія 30 травня. За скоєння злочинів за ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки) та за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу передбачено позбавлення волі терміном до 10 років із забороною обіймати певні посади до трьох років. 
 
Як повідомив представник прокуратури Львівської області Остап Сидор, підозрювані відмовилися давати свідчення, посилаючись на Конституцію, яка дає таке право.
 
Водночас розслідування причин трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі триває. 16 червня під час представлення нового очільника обласної прокуратури Львівщини Генпрокурор Юрій Луценко повідомив про роботу спільної слідчо-оперативної групи ГПУ, Нацполіції, СБУ з числа працівників центральних апаратів, які перевіряли діяльність комунального підприємства «Збиранка», а також інших комунальних підприємств Львова. Генпрокурор заявив, що це завершення лише першого етапу розслідування: «Наступний етап дасть відповідь про міру відповідальності посадових осіб Львівської міськради, які мали контролювати ситуацію на звалищі».
 
Галицький райсуд Львова учора розглянув клопотання обласної прокуратури щодо обрання запобіжних заходів для працівників ЛКП «Збиранка» у справі про трагедію на сміттєзвалищі. Але на момент друку цього номера суд ще не ухвалив рішення з цього питання.
 
Нагадаємо: посадовцям підприємства оголошено підозру в службовій недбалості, яка призвела до загибелі людей на сміттєзвалищі у Львівській області. Як відомо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла пожежа. Після завершення гасіння стався зсув сміття, що накрив трьох рятувальників та еколога комунального підприємства «Збиранка». Тіла трьох загиблих згодом виявили під завалами і поховали. Еколога так і не знайшли.