У Зарваниці встановили скульптурну композицію мігрантам

17.08.2016
У Зарваниці встановили скульптурну композицію мігрантам

Залишена батьками-заробiтчанами дитина як символ зруйнованої родини. (Фото прес-служби Тернопільсько-Зборівської архiєпархії УГКЦ.)

На Тернопільщині з’явився незвичайний пам’ятник, який символізує одну з проблем і цілий драматичний пласт життя краю (та й усієї Західної України) впродовж багатьох останніх років — масову міграцію за кордон. Урочистим його відкриттям і освяченням якраз завершилася ХІ Міжнародна проща мігрантів та членів їхніх родин до Марійського духовного центру у славнозвісній Зарваниці.
 
У центрі скульптурної композиції — постать заплаканої дівчинки біля валізи і з іконою Богородиці в руках.
 
На великому камені біля неї — символічні вишитий рушник і пригорща землі з пророслим жолудем, а поряд цитата з Євангелія від Івана «Щастя у Господі, бо Він дорога, правда і життя». На плитах біля пам’ятника викарбувані назви міст світу, куди доля завела українських мігрантів, i відстань до них.
 
Як повідомляє прес-служба Тернопільсько-Зборівської архiєпархії Української греко-католицької церкви, пам’ятник споруджено за підтримки фундації «Мігрантес» (Рим), Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, церковних громад Італії, Іспанії, Португалії, а також пожертв паломників піших прощ мігрантів та їхніх родин «Самбір—Зарваниця».
 
До слова, участь у згаданій вище прощі взяло понад півтисячі людей — заробітчани з Чехії, Іспанії, Італії, Німеччини, США, Канади та інших країн, а також члени сімей трудових мігрантів iз різних областей України.