«Газпром» всихає: видобуток газу російським монополістом впаде до чергового мінімуму

17.08.2016
«Газпром» всихає: видобуток газу російським монополістом впаде до чергового мінімуму

Танкер «Атлантас».

«Газпром» готується до чергового антирекорду з продажу газу, інформують російські ЗМІ. Цього року видобуток блакитного пального російським монополістом може впасти до нового мінімуму. 
Як пише газета «Коммєрсант», «Газпром» у понеділок у своєму черговому звіті повідомив про результати діяльності у першій половині 2016 року, що видобуток газу цього року може бути меншим, ніж попереднього, і становитиме понад 417 млрд. кубометрів.
 
Негативний вплив на динаміку видобутку мають зменшення частки «Газпрому» в самій Росії та, як зазначається у звіті, «фактично повне зупинення поставок до України». 
 
Щоправда, на 14% зросли обсяги продажу газу до країн Західної Європи, але це не впливає на вказані негативні чинники. «Якщо зима цього року не виявиться холодною, то «Газпром» продовжить традицію останніх років зі зменшення видобування», — пише «Коммєрсант». «Газпром» є найбільшим постачальником газу до Європи і саме з цим пов’язує надії на виживання. Найбільшими споживачами російського газу є Німеччина, Італія, Франція та країни Центральної Європи. 
 
Саме в експорті газу до цих країн «Газпром» має позитивне сальдо — зростання поставок на 14,2%, що відповідатиме річним поставкам обсягом 69,8 млрд. кубометрів. З цих обсягів 22,4 млрд. кубометрів отримає Німеччина (зростання замовлень на 7,2%), 12,6 млрд. кубометрів — Італія (зростання на 4,8%) та 5,6 млрд. кубометрів — Франція (зростання на 34%), повідомляє ТАСС.
 
Поставки до країн Центральної Європи оцінюються в 15,1 млрд. кубометрів (зростання на 15% у порівнянні з минулим роком). 
 
Натомість фактичне падіння поставок російського газу до Туреччини — до 12 млрд. кубометрів (зменшення на 8%). Поставки газу до країн СНД впали до 15,5 млрд. кубометрів (зменшення на 19%).
 
Поставки до України зменшилися найбільше — в три з половиною рази, до 1,2 млрд. кубометрів. 
 
Але тут  найцікавіше. Україна взагалі не імпортувала газ iз Росії з кінця листопада минулого року. Згадані 1,2 млрд. кубів газу «Газпром» поставив у січні-червні на окуповані території Донбасу через газорозподільчі станції, які не контролює українська влада. Але в документі «Газпрому» країною-експортером вказана Україна. Сепаратисти погрілися, а Києву платити? 
 
Додатковим ударом по російському паливному ринку стала заява французького нафтогазового гіганта «Тоталь» про відмову від проекту видобутку нафти в Росії. Тобто російську нафтогазову галузь залишає один iз найбільших закордонних інвесторів. «Тоталь» скорочує 70% з приблизно 600 співробітників свого російського підрозділу. 
 
Святом для поляків і прикрою новиною для росіян стало те, що в понеділок до порту Гданська прибули два перші танкери з іранською нафтою. 333-метровий гігант Atlantas та дещо менший Calida привезли разом два мільйони барелів (близько 300 тис. тонн) нафти.
 
Щоб довезти «чорне золото» з Ірану до Гданська, Atlantas подолав 12 тис. морських миль (понад 22 тис. кілометрів). Але зусилля варті результату. Польща відтепер фактично унезалежнилася від російських нафти і газу.