Жан Беленюк приніс Україні четверте «срібло» Олімпійських ігор

17.08.2016
Жан Беленюк приніс Україні четверте «срібло» Олімпійських ігор

Після поразки у фіналі Європейських Ігор Жан Беленюк знову — на Олімпіаді в Ріо — програв російському грузину Давиту Чакветадзе. (Фото прес-служби НОК України.)

З огляду на сучасні геополітичні реалії кожне україно-російське спортивне протистояння за будь-яких умов отримує яскраве емоційне забарвлення.
 
А якщо спортсмени України та Росії зустрічаються у фіналі Олімпійських ігор, уникнути «напруження» взагалі важко. Щоправда, «золота» зустріч між «синьо-жовтими» та «триколірними» в командному турнірі шаблісток пройшла без навколоспортивних ексцесів. Натомість вирішальна сутичка в фіналі турніру борців греко-римського стилю в категорії до 85 кг, в якій зустрічалися представник України Жан Беленюк та російський повпред Давит Чакветадзе, не обійшлася без «підкилимної метушні».
 
Після поразки своєму опоненту з Росії наш борець заявив, що під час сутички суддя демонстрував більшу прихильність до майбутнього переможця.
 
«У Росії потужна федерація, тому вони завжди мають поблажливе суддівство. Сьогодні мене занадто довго тримали в партері», — наголосив Беленюк, водночас не скидаючи з себе відповідальності за поразку в «золотій» сутичці.
 
«Коли виходиш до фіналу, для того, аби виграти, потрібно видати все. На жаль, мій вирішальний поєдинок на Іграх не склався», — додав віце-чемпіон Олімпіади-2016. 
 
Загалом, з урахуванням олімпійської поразки, Беленюк програв Чакветадзе третій поєдинок поспіль. Примітно, що на молодіжному рівні (коли новоспечений олімпійський чемпіон-2016 представляв іще Грузію), Жан мав успішний досвід протистояння з Давитом. Утім після переходу на вищий віковий рівень у Беленюка зустрічі з Чакветадзе не складаються.
 
Вочевидь, разом зі зміною грузинського на російське громадянство уродженець Кутаїсі отримав не тільки додаткові «суддівські преференції», які, за словами Беленюка, мають російські борці, а й поринув у значно кращі умови підготовки.
«У певних країнах неабияк цінують олімпійські нагороди, вкладаючи в спорт на всіх рівнях. Не тільки в спортсмена, а й у те, щоб судді до цих спортсменів ставилися з прихильністю. А коли нічого цього немає... У таких умовах потрібно бути на голову сильнішим за свого опонента», — наголосив Беленюк.
 
До слова, на Олімпіаду-2016 Жан приїхав у статусі чинного чемпіона світу, лідера світового рейтингу. Водночас, до Ігор в Ріо Чакветадзе жодного разу не сходив на європейський чи світовий п’єдестал. Щоправда, була в його активі перемога на Європейських Іграх-2015 в Баку, де у фіналі він переміг саме нашого співвітчизника. Словом, російський грузин — незручний для Беленюка суперник.
 
Відтак  Жан — син українки та руандійця — приніс нашій країні четверту срібну нагороду Ріо-2016, яка, щоправда, не призвела до поступального руху України в медальному протоколі. Ми, як і раніше, наприкінці п’ятого десятку країн-медалістів. Вочевидь, аби хоч якось піднятися вгору, нашим олімпійцям необхідно здобути бодай одне «золото», утім, з огляду на шалений медальний тиск, який нині лежить на наших спортсменах, зробити це буде неймовірно складно. 

СКАРБНИЧКА

Медальний залік Олімпіади-2016 
(станом на 15.00 16 серпня)
З С Б Усього
1. США 26 23 26 75
2. В. Британія 16 17 8 41
3. Китай 15 14 17 46
4. Росія 11 12 13 36
5. Італія 8 9 6 23
6. Німеччина 8 6 6 20
6. Франція 7 9 8 24
8. Японія 7 4 16 27
9. Австралія 6 7 9 22
10. Півд. Корея 6 3 5 14...
50. Україна 0 4 1 5...