За брехню у декларації доходів ніхто не сяде в тюрму

16.08.2016
За брехню у декларації доходів ніхто не сяде в тюрму

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

«Сталося»: у понеділок, 15 серпня, о 00 годині 00 хвилин в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування. І це, незважаючи на відсутність... атестації від Державної служби спеціального зв’язку й захисту інформації, яка 13 серпня передала Нацагентству із запобігання корупції (НАЗК) текст технічних зауважень до системи електронного декларування, фактично «забракувавши» її.
 
Скандальне рішення НАЗК є фактично дозволом на приховування статків чиновників-високопосадовців, чиє «рильце в пушку».
 
Напередодні «введення» е-декларування старший аналітик «Transparency International Україна» Олександр Калітенко, застерігав: «Якщо Наталія Корчак (голова НАЗК) запустить систему без атестата відповідності — це означатиме, що ніхто не буде притягнутий до відповідальності й ніхто не сяде на два роки в тюрму, подавши декларацію у цю систему».
 
Через відсутність атестата захисту інформації декларації держслужбовців не можна буде використовувати як доказ у суді.
 
Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про  свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності. За словами пана Калітенка, треба запустити систему винятково після сертифікації, оскільки законодавство зобов’язує держслужбовця подавати декларацію лише раз.
 
Щоправда, «поспіх» чиновників Нацагентства й не дивує, адже, нагадаємо, що початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму для України. Навіть більше — є головною умовою (й вочевидь це те, що турбує наші «верхи» найбільше) для отримання чергового траншу від МВФ.
 
А реакція ЄС не забарилася — щойно там дізналися про «прокол» НАЗК, як одразу ж вранці 15 серпня застерегли: запуск системи електронного декларування із сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою. Зокрема, про це нагадав у «Твіттері» керівник групи Єврокомісії з підтримки України Петер Вагнер.
 
У представництві ЄС наголосили: «Важливо, щоб система була запущена з сертифікатом безпеки, який гарантує кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення. Сертифікат технічної безпеки — головна умова. Це надважливий крок у боротьбі з корупцією в Україні!»
 
Тож чим завершиться українська «електронна» колізія — залишається лише здогадуватися. Шкода тільки, що репутацію нашої держави вкотре «підмочили»...