На Черкащині через землю чиновники зіштовхують лобами бійців АТО і селян

16.08.2016
На Черкащині через землю чиновники зіштовхують лобами бійців АТО і селян

Акція протесту під стінами головного управління Держгеокадастру в Черкаській області. (Фото автора.)

Черговий скандал із землею на Черкащині. І черговий пікет біля офісу головного управління Держ­геокадастру в Черкаській області. Цього разу з протестом приїхали жителі села Ташлик Смілянського району.
 
«У нашу сільраду надійшло 80 заяв від учасників АТО з усієї області, які претендують на землі за межами села», — розповідає «Україні молодій» голова ініціативної групи, депутат Ташлицької сільської ради Леонід Шабратко. 
 
Він каже: в селі переконані, що йде підготовка до рейдерського захоплення земель запасу. І воїнів АТО хтось зумисне для цього використовує. І заяви у такій кількості, та ще й із далеких Христинівського, Золотоніського, Тальнівського, Уманського районів для цього організовані свідомо. Тому селяни й протестують. 
 
«Ми готові на квотних умовах надавати землі учасникам АТО. Нехай по 8-10 заяв припаде на кожне село. Але не залишимо без уваги односельчан, які з різних причин не отримали землю для особистого господарства», — веде далі пан Леонід. Він припускає, що ті заїжджі АТОвці, які отримають спірне поле площею 170 га, централізовано передадуть його за долари одному власнику. Тож 250 - 300 тисяч гривень не надходитиме, як тепер, до сільського бюджету. І це також турбує селян.
 
«Хіба це зростання авторитету громади? Нам же кажуть, що ми повинні бути господарями на своїй землі?» — веде далі голова ініціативної групи. 
 
«Ми не знаємо, чи в тих списках дійсно АТОвці, чи то прокурори «зашифровані», які посиділи під Лисичанськом одну добу», — вступає в розмову й Микола Діхтяр, інший житель Ташлика. І додає: нехай чиновники покажуть списки тих АТОвців, яким
земельні наділи надали в сусідніх Самгородку, Куцівці та Ротмистрівці. Чи є такі? Чи тільки у Ташлику вирішили поле забрати?
 
За його словами, земля, на яку претендують заявники, була історичного призначення. Там є курган. Але поле вивели із цього призначення, поставивши селян перед фактом. Такою ж несподіванкою, уточнює, стало й те, що жителі села не можуть узяти землю у власне користування, бо, виявляється, її вже забрали. Виходить, дивується чоловік, що депутати сільради нічого не вирішують, оскільки прийшло таке рішення із Черкас. 
 
«Можновладці зіштовхують лобами АТОвців і селян. Великі подумали й зробили, а маленькі роз­хльобуйте!» — не приховує емоцій пан Микола.
 
«Цю землю повинні одержувати наші люди, які не мають паїв», — підтримує пана Миколу його односельчанка Зінаїда Скорик.
 
Від емоцій пікет «кипить». І згодом до обурених селян виходить виконувач обов’язків начальника головного управління Держгеокадастру в Черкаській області Оксана Сіроштан. Вона заявляє, що розуміє їхнє незадоволення, але, наголошує, є закон і підстав для відмови учасникам АТО у наданні землі немає.
 
До того ж, уточнює, не в одному Ташлику така кількість АТОвців одержала землю. А загалом на Черкащині подано 5143 заяви від учасників АТО для виділення землі і вже видано 3758 рішень про надання їм дозволів на розроблення проектів землеустрою.
 
«Тож воїни АТО вже оформили землю за межами вашого населеного пункту», — повідомляє ташличанам очільниця обласного Держгеокадастру. І додає: сільська рада тільки тоді кинулася, що в них є «незабезпечені землями люди», коли стало відомо, що туди хочуть зайти АТОвці. Тож не на сесії треба було розглядати заяви селян, а відразу звертатися до обласного управління Держгеокадастру.
 
Люди не вгамовуються й обурено вигукують, мовляв, «то хтось приїде й одержить землю, а я живу в селі і мені не можна?», «поле перейде до іншого власника, якому начхати на проблеми нашого села!».
 
«Сільська рада знала, що договір оренди на цю землю не поновлено. І не зробила ніяких кроків назустріч ні своїм людям, ні орендарю стосовно узаконення цієї землі», — пояснює у відповідь пані Оксана. І те, уточнює, що селяни залишилися без землі — проблема сільської ради, яка не роз’яснює, як можна оформити цю землю. 
 
«У мене складається враження, що через своїх людей у Верховній Раді лобіюється прийняття законів, які обмежують у правах сільські громади. Для того щоб вирвати у власність ті землі, котрі можна віддати комусь за гроші, торгуючи інтересами селян», — підсумовує голова ініціативної групи ташлицьких селян Леонід Шабратко.
 
Він називає все, що діється із землею в Ташлику, зловживанням владою та корупцією і обіцяє, що селяни не будуть мовчки спостерігати, як дерибаниться державна земля. Тож, зазначає, «якщо наші слова не дійдуть до працівників Держгеокадастру області, то акції протесту продовжаться і під адміністрацією Президента». А ще, наголошує, селяни будуть у судовому порядку добиватися вирішення скандального земельного питання на користь громади Ташлика.