Непрохані запрошені: Європол зайнявся радикальними мігрантами

16.08.2016
Непрохані запрошені: Європол зайнявся радикальними мігрантами

Радикальні біженці.

«Радикальні ісламісти здійснюють спроби вербування нових прибічників серед мусульманських біженців, які перебувають у Німеччині, — сказав у неділю інформагенції dpa глава Управління захисту Конституції Ганс-Георг Маассен. — Нам відомо про 340 таких випадків, але це лише випадки, про які нам вдалося дізнатися».
 
Маассен визнав, що німецькі служби занепокоєні пропагандистськими діями, які організовано в таборах для біженців салафітами та представниками інших течій радикального ісламу.
 
Спецслужби звертають увагу адміністраторів центрів перебування бiженців на цю проблему. 
 
Маассен наголосив, що серед мігрантів є дуже багато молодих чоловіків-сунітів, які походять iз консервативних мусульманських середовищ. Шукаючи нагоду помолитися, мусульмани часто потрапляють до мечетей, де домінують салафіти. «Там відбувається радикалізація. І це дуже небезпечно», — зазначив Маассен. Побічним наслідком радикалізації є пошесть сексуальних нападів на жінок, адже ісламісти вважають європейок «блудницями».
 
Проблемою радикалізації мігрантів зайнявся Європол, який уже створив спецгрупу з приблизно 50 спеціально підготовлених офіцерів. Група має виявляти радикалів ще на підступах до Європи.
 
Жінка-офіцер, глава цієї групи, має прибути до Афін 20 серпня, повідомляє грецька газета «Катімеріні». Експерти Європолу співпрацюватимуть iз грецькою поліцією та антитерористичними підрозділами.
 
Вони вишукуватимуть серед біженців осіб, які можуть мати зв’язки з терористичною організацією «Ісламська держава», контролюватимуть передусім табори в континентальній частині
Греції, де на цей час перебувають приблизно 47 тисяч мігрантів. Це головним чином сирійці, афганці та іракці. 
 
Кілька джихадистів, відповідальних за замахи в Парижі в листопаді минулого року, проникли до Європи через грецький острів Лерос у складі груп біженців. До цього часу контроль підозрілих осіб відбувався голов­ним чином на островах Лесбос, Хіос, Самос, Лерос і Кос, де облаштовані пункти реєстрації мігрантів. Тепер Європол звернув увагу і на континентальну частину Греції. 
 
Значну частину радикалів спецслужби вже проґавили. Федеральне кримінальне управління ФРН повідомило наприкінці липня, що вже завело картотеки на 410 мігрантів, яких підозрюють у тероризмі чи зв’язках iз радикальними угрупованнями.
 
Ще в середині травня таких підозрюваних нараховувалося 369. У 60 випадках влада вже проводить слідство. І тут зростання, бо всередині травня слідство вели стосовно 40 осіб. 
 
Федеральне кримінальне управління також повідомляє, що зростає кількість ісламських екстремістів, які виїздять iз Німеччини до Сирії з метою воювати там на боці «Ісламської держави». За даними служби, на цей час у Сирії перебувають 840 бойо­в­и­ків iз Німеччини, а в травні їх було 800.
 
Десь третина з тих, хто пройшов навчання в тренувальних таборах терористів і брав безпосередню участь у боях, уже повернулася до Німеччини. Також часто разом iз мігрантами.