А все ж таки вона падає: чекаємо 26 грн. за долар до кінця 2016 року

16.08.2016
А все ж таки вона падає: чекаємо 26 грн. за долар до кінця 2016 року

Новий курс національної валюти українці зустрічають з музикою.

Із наближенням осені курс української національної валюти, як і передбачалося раніше, знову взяв курс у напрямку обвалу. Вчора вранці Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 25,04 гривні за один американський долар. Таким чином у порівнянні з п’ятницею гривня обвалилася одразу на 19 копійок. 

Нацбанк: гривня падає, винен Путін! 

Цей показник є антирекордом гривні за більш ніж три місяці. Євро подорожчало на 23 копійки. В кінці минулого тижня, нагадаємо, гривня упала на 13 копійок. 
Черговий «психологічний поріг», цього разу на рівні 25 гривень, для гривні, звичайно, не межа. Адже найбільшого дна наша валюта досягла 26 лютого минулого року, коли Національний банк зафіксував офіційний курс 30,01 гривнi, а євро — цілих 34,04 гривні. 
 
Національний банк наразі не бачить особливої трагедії у такому розвитку подій — і не поспішає виходити на міжбанківський ринок із валютними інтервенціями. Попри те, що аналітики фіксують значне перевищення попиту валюти над її пропозицією. 
 
Сам регулятор учора пояснив причину свого олімпійського спокою. Як свідчить повідомлення НБУ на його офіційній сторінці у «Фейсбуці», збільшення волатильності обмінного курсу на валютному ринку має ситуативний характер на тлі зовнішньополітичної ситуації.
 
Тобто, з об’єктивних міркувань стабільності, гривні нині не загрожує нічого. Як зазначають експерти Нацбанку, ситуація на внутрішніх та зовнішніх ринках залишається сприятливою завдяки стрімкому падінню темпів інфляції, високому урожаю зернових та позитивній кон’юнктурі на світових ринках сталі та залізної руди. Крім того, зниження цін на нафту та покращення енергоефективності економіки призвело до скорочення імпорту.
 
Таким чином, як вважають підлеглі Валерії Гонтаревої, де-факто курсу гривні у нашій державі не загрожує нічого. Власне кажучи, навіть, якщо би фундаментальні причини таки загрожували стабільності курсу, то НБУ все одно не намагався би тримати курс за будь-яку ціну. Це називається режимом гнучкого курсоутворення. 
 
«Водночас НБУ згладжує надмірні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників. Для згладжування коливань курсу, як у бік знецінення, так і в бік зміцнення, НБУ проводить валютні інтервенції», — повідомляє прес-служба. Ситуативних чинників проти стабільності гривні, як вважають у головному банку країни, не існує, а отже, Національний банк м’яко натякнув, що він тут «не при ділах». 
 
Також Нацбанк пояснив, як блискуче він уміє захищати курс гривні, коли на ринку все спокійно. «Так, з другої половини березня до липня цього року на міжбанку спостерігалося перевищення пропозиції валюти над попитом на неї. З початку року під час інтервенцій та валютних аукціонів чиста купівля валюти Нацбанком становила майже 1,5 млрд. доларів, а рівень золотовалютних резервів збільшився до 14 млрд. доларів», — стверджують у НБУ. Надалі ж наш центробанк нагадав громадянам, що він таки ситуацію знає, вивчає її і навіть, можна сказати, моніторить. 
 
«Звертаємо увагу, що Національний банк уважно стежить за ситуацією на ринку та в разі необхідності має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу», — прозоро натякнули в НБУ, що падіння курсу на якихось 32 копійки за кілька днів — ще не привід для керівництва Нацбанку вставати з дивана. 

Фактори за і проти девальвації 

Одразу згадалися минулорічні події, коли гривня так само мала залишатися мегастабільною, але різко впала на початку вересня. І пояснення голови НБУ Валерії Гонтаревої з цього приводу: що, мовляв, збіглося багато вихідних, і у нас, і за кордоном, і хтось це не врахував, платежі не пішли, і ось вам така халепа, трохи впала валюта... Сьогоднішня версія — загроза іноземного вторгнення. 
 
Експерти ж зазначають, що осіннє здешевлення курсу валюти для України є явищем традиційним. Пояснюється це як зростанням бізнес-активності, необхідністю купувати енергоресурси перед опалювальним сезоном, а також довгим очікуванням виділення чергового траншу Міжнародного валютного фонду. 
 
Об’єктивно, для курсу національної валюти нині і справді є значно менше загроз, ніж у попередні роки. Нафта значно дешевша, ніж була раніше, структурні зміни в економіці вже не мають такого впливу на курс, як було раніше. 
 
«Зараз, у літній період, головну частину валютної пропозиції на міжбанківському ринку створюють експортери-металовиробники. Теплий період року для таких компаній є найвищим бізнес-сезоном. Ситуація, яка складається на внутрішніх ринках, демонструє, що попит і пропозиція перебувають у балансі, — каже представник банку «Кредит Дніпро» Олег Курінний. — У вересні ситуація може трохи змінитися: Україна активізується із закупівлею енергоресурсів до опалювального сезону. Із цієї причини попит на валюту зросте, але пропозиція залишиться на нинішньому рівні».
 
Перші реальні надходження від агросектору, за його словами, ми побачимо не раніше другої половини осені, а левова їх частка надійде до країни взимку. Тож, на думку експерта, на початку осені гривня може «просісти», проте не критично. 
 
Серед факторів, які можуть вплинути на курсову стабільність — транш-фантом від МВФ, що може відкрити дорогу для інших грантів, кредитів та інвестицій до України. І може зіграти з нами злий жарт, якщо гроші виділені не будуть. «Якщо Україна не зможе домовитися про надання пакета з фінансування газу в розмірі 1-1,5 млрд. доларів, то тиск на попит валюти з боку «Нафтогазу України» може стати відчутним уже наступного місяця», — стверджує аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько, зазначаючи про необхідність виплатити нашим кредиторам 490 млн. доларів купонного доходу вже у вересні 2016-го. 
 
Ще один фактор ризику — падіння експорту на тлі зростання імпорту споживчих та інвестиційних товарів. За даними статистики, експорт за п’ять місяців нинішнього року впав на 11,5%. МВФ, на думку Андрія Приходька, може взяти паузу з виділенням траншу до моменту ухвалення Держбюджету 2017 року, який у нас традиційно буває під Новий рік. А отже, ризик не побачити вашингтонських коштів залишається напрочуд високим. 

НБУ — диверсант?

Експерт Олександр Жолудь бачить причиною падіння курсу суто технічні причини — виплати внутрішнього держ­боргу. «Під час подібних виплат коливання відбувалися завжди. Але потім курс відновлювався», — стверджує він. Аналітик Андрій Новак бачить у процесі й вину Національного банку.
 
«Всі три фактори, які формують у нас стабільний курс національної валюти, дотримані, й економічні підстави для девальвації гривні відсутні: у нас збалансований зовнішньоторговельний баланс, платіжний баланс — позитивний, до того ж Україна отримала реструктуризацію зовнішнього боргу й він більше не тисне на курс гривні, — вважає економіст. — Понад це, нині існують всі підстави для укріплення гривні. Чому ж цього не відбувається?!
 
Тому що Національний банк штучно створює девальвацію». 
 
Андрій Новак таким чином підтримує тих експертів, які стверджують, що коли гривня в Україні падає, то це комусь потрібно. А точніше, версію, що хтось спеціально опускає нашу нацвалюту. Вигоду від цього процесу, як пояснюють аналітики, можуть мати експортери, що отримають за свою продукцію більше гривень, а також Кабмін, якому буде легше латати бюджетний дефіцит. 
 
Тим часом міжнародні експерти дають нашій національній валюті не надто втішні прогнози. За висновками рейтингової агенції «Фітч», найближчим часом і на більш віддалену перспективу гривня поступово, але невпинно втрачатиме свою вартість. До кінця нинішнього року «вічнозелений», за їх прогнозами, коштуватиме 26 гривень. На їхню думку, нічого екстраординарного в цьому, втім, немає: курс повертається до середньо­зваженого показника першого півріччя, який становив 25,47 гривнi за долар. А літнє підвищення курсу було доволі тимчасовим явищем. Наступного року, на думку «Фітч», долар коштуватиме 28 гривень. 
 
Вітчизняний міністр фінансів Олександр Данилюк планує закладати в бюджет наступного року показник курсу 27,2 гривні за долар. На цей рік, нагадаємо, у бюджет заклали середньо­зважений курс 24,1 гривні і 24,4 грн. — на кінець року. А тому, вважаючи, що головне фінансове відомство завжди злегка прикрашає ситуацію, де-факто Мінфін може дотримуватися точки зору експертів із «Фітча». 
 
Ну а курс 26 гривень до кінця нинішнього року, мабуть, є найоптимістичнішим з усіх, що їх надали експерти. «До кінця року ми очікуємо незначну девальвацію — до 26 гривень за долар, — каже Олександр Жолудь. — Причина — сезонні явища: треба більше грошей для закупівлі газу, знижується виручка експортерів».
 
На думку інвесткомпанії ICU, «бакс» коштуватиме в нашій країні вже до Нового року щонайменше 28 гривень. Причому всі експерти наголошують: їх висновки зроблені з урахуванням політичної стабільності у державі та перемир’я на сході. Якщо ж ці умови будуть порушені, то спрогнозувати вартість гривні не береться ніхто.