Шкільна реформа: без читання на швидкість і червоної ручки

12.08.2016
Шкільна реформа: без читання на швидкість і червоної ручки

Школярам 1-4 класів відтепер буде вчитись легше і цікавіше, обіцяють у Міністерстві освіти та науки України, прийнявши рішення «розвантажити» навчальну програму для молодшої школи.
 
«Йдеться про видалення з програм зайвої інформації, усунення дублювання. Треба постійно пам’ятати, що програми надбудовують одна одну й не можна просто так щось висмикувати з них, — зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. — Найважливішим для нас було підняти якість освіти. Тому ми залишили якісні показники — що має вміти дитина, але в цих програмах змінили дорогу до їх досягнення». Тож, згідно з нововведеннями, програма і термінологія низки шкільних предметів буде приведена у відповідність до вікових особливостей дітей.
 
Загалом зміни торкнулись таких предметів: українська мова, літературне читання та іноземні мови, математика, інформатика, музичне й обра­зотворче мистецтва, трудове навчання і фізична культура, природознавство та основи здоров’я. 
 
Наприклад, на уроках літератури діти вже не змагатимуться на швидкість читання, акцент буде на розвиткові «якісного читання», тобто виразності, правильності й розумінні прочитаного. Діти оцінюватимуть не героїв, а вчинки і висловлюватимуть емоції від твору. Окрім того, нова програма повинна виховати в дітей сприйняття книги не лише як джерела знань, а й як засобу естетичного задоволення.
 
Також дітей змалку вчитимуть писати есе, щоб правильно і вільно висловлювати свої думки, словниковий перелік стане сучаснішим, а виконувати математичні завдання учні зможуть зручними для себе способами, а не тими, які вимагають учителі.
 
«Основна ідея полягає в тому, щоб дати дитині розкритися, максимально розвинути її індивідуальність, а не зашорювати, не формувати її, як ту цеглину, а розвивати, — наголосив заступник  міністра освіти і науки України Павло Хобзей. — Для цього потрібно, у тому числі, дати вчителеві більшу свободу в підходах, дати їм можливість більше вибирати. Власне, на це й будуть націлені нові програми».
 
Тому вчителі тепер самостійно визначатимуть кількість годин на вивчення кожної теми. До слова, учителям тепер заборонять користуватись червоною ручкою, а виконувати завдання школярі молодших класів будуть олівцем.
 
Викладачі достеменно знатимуть про всі введені зміни, переконані в МОН. У серпні для вчителів у кожній області відбудуться конференції, на яких презентують та обговорять оновлені програми для 1-4 класів, а на спеціальній онлайн-платформі Ed-Era.com з’являться перші допоміжні матеріали для вчителів — від відео-курсів та навчальних матеріалів до роз’яснень про різні методики викладання.