На рівних з «королем»: уперше за 16 років український гімнаст здобув медаль

12.08.2016
На рівних з «королем»: уперше за 16 років український гімнаст здобув медаль

На Іграх-2012 у Лондоні українські гімнасти отримали гучний ляпас від суддівського корпусу, котрий брутально відібрав у нашої збірної «бронзу» командного турніру. Тоді, жваво відгукнувшись на протест-прохання збірної Японії переглянути оцінку за виступ на коні іменитого Кохеї Утімури, котрий припустився на цьому підступному снаряді серйозної помилки, представники Феміди «вичавили» з п’єдесталу наших гімнастів.
 
У Ріо-де-Жанейро вітчизняна спортивна гімнастика знову зіштовхувалася з особливостями суддівства в цьому виді спорту. На думку більшості вітчизняних уболівальників, гімнастичний світ знову принизив українців, не дозволивши лідеру «синьо-жовтих» Олегу Верняєву стати олімпійським чемпіоном у багатоборстві.
 
Перед останнім снарядом — поперечиною — вихованець Геннадія Сартинського мав доволі серйозний гандикап перед легендарним японцем Утімурою, випереджаючи шестиразового чемпіона світу та золотого медаліста Лондона в «абсолюті» трохи менше, ніж на один бал (0,888 пункта). По суті, аби обійти «короля абсолютної першості» з Японії, котрий за свій «перформанс» на поперечині отримав високу оцінку — 15,800 бала, Верняєву потрібно було просто зробити свою справу — без грубих помилок і падінь.
 
Так, власне, і сталося, хіба що зіскок вийшов трохи змазаним. Утім, на думку суддів, які, до слова, на попередніх п’яти снарядах не поставили Олегу жодної оцінки, нижчої за 15,000, на поперечині в українця «нічого не вийшло». У підсумку — 14,800 і знову, як і чотири роки тому, завдяки «математичним хитрощам» японці на сьомому небі від щастя.
 
Як свідчать знавці гімнастичної справи, в цьому випадку судді не так оцінювали виступ Верняєва, як вирішували нескладне алгебраїчне завдання з одним невідомим, необхідним для чергової коронації Утімури. Зрештою, перевага Кохеї над українцем склала мізерні 0,099 бала...
 
Як і в Лондоні, вельми суб’єктивні підходи в оцінюванні виступів гімнастів знову допомогли титулованим японцям «понизити» в протоколі скромніших суперників. Верняєву ж лише й залишалося, що розводити руками. «Я зробив усе, що міг. На поперечені виконав все нормально, але помилився з зіскоком.
 
Можливо, якщо б не було цієї помилки, то оцінка була б вищою», — дипломатично заявив віце-чемпіон Олімпіади-2016. Не став іти на конфронтацію з системою й наставник Верняєва Геннадій Сартинський: «Суддівство було справедливим. Такий титулований спортсмен як Утімура завжди на дві голови вище своїх суперників та завжди має велику перевагу над ними. Але сьогодні Олег зміг впевнено влаштувати йому справжній бій! Думаю, це гарний початок».
 
І справді, у Верняєва ще буде шанс на своїх улюблених брусах узяти олімпійське «золото», тож псувати стосунки з суддівським корпусом, можливо, й справді не варто. Утім факт зневаги до праці окремо взятого спортсмена, нехай і не такого іменитого, як Утімура, очевидний. Достатньо було лише одного погляду на обличчя Верняєва одразу після оголошення сумнівного вердикту, щоб зрозуміти масштаби чесності і справедливості підсумкового результату в чоловічому багатоборстві. 
 
Хай там як, а через 16 років після того, як Олександр Береш виграв «срібло» в абсолютній першості на сіднейській Олімпіаді-2000, українська чоловіча спортивна гімнастика знову має свого олімпійського призера в «абсолюті». 
 
Відзначимо, в останні роки Олег Верняєв є символом української чоловічої гімнастики. Після того, як Україну в пошуках кращої долі залишив цілий ряд гімнастів:  Куксенков, Степко, Пахнюк, — молодий донеччанин упевнено взяв на себе роль лідера «синьо-жовтих». Готуючись не в надто комфортних умовах (сучасні снаряди в розпорядженні наших хлопців з’явилися лише за півроку до Ігор-2016) й відбиваючись від численних пропозицій підсилити якусь заможну збірну, Верняєв з честю витримав чемпіонське випробування.
 
До слова, в командних змаганнях наші чоловіки показали також доволі пристойний результат, потрапивши в «топ-8». Вочевидь могли піднятися й вище, але повноцінно виступити у фіналі їм не дозволила несподівана травма Максима Семянківа.
* * *
Іще один результат на Іграх-2016, який викликав захоплення та схвальні відгуки української спортивної спільноти: перемога прими українського тенісу Еліни Світоліної над першою тенісисткою планети Сереною Уїльямс. До їхньої зустрічі в 1/8 фіналу олімпійського «одинака» українка жодного разу не перемагала уславлену представницю США.
 
Проте окрилена емоційним піднесенням від дебюту на Олімпіаді Світоліна сенсаційно здолала головну претендентку на олімпійське «золото» — 6:4, 6:3. У чвертьфіналі нашій тенісистці учора ввечері протистояла не менш грізна опонентка — неодноразова переможниця турнірів «Великого шолому» чешка Петра Квітова. 

СКАРБНИЧКА

Медальний залік Олімпіади-2016 
(станом на 15.00 11 серпня)
З С Б Усього
1. США 11 11 10 32
2. Китай 10 5 8 23
3. Японія 6 1 11 18
4. Австралія 5 2 5 12
5. Угорщина 5 1 1 7
6. Росія 4 7 4 15
7. Півд. Корея 4 2 3 9
8. Італія 3 6 2 11
9. В. Британія 3 3 6 12
10. Франція 2 3 1 6
11. Казахстан 2 2 3 7…
30. Україна 0 2 1 3
31. Індонезія 0 2 0 2
32. Н. Зеландія 0 2 0 2...
42. ОАЕ 0 0 1 1...

ПОКАРАННЯ

Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив заяву, в якій ідеться, що українського метальника списа, срібного призера Олімпіади-2012 Олександра П’ятницю спіймано на допінгу. Під час повторного аналізу його допінг-проби, взятої на Іграх у Лондоні, виявлено заборонений препарат турінабол. Відтак спортсмен буде зобов’язаний повернути МОКу олімпійську медаль й, без сумніву, відбути дискваліфікацію.