У Черкасах відбулася сьома всеукраїнська зустріч автоклубу «Москвич»

10.08.2016
У Черкасах відбулася сьома всеукраїнська зустріч автоклубу «Москвич»

Власник світло-зеленого «Москвича» черкащанин Богдан Карнарук зі своєю сестрою Людмилою Дикою. У цьому автомобілі вони їздили ще з тих часів, коли ходили під стіл пішки.

Це вже сьома така зустріч українських автолюбителів, котрі настільки вірні своєму авто, купленому десятиліття тому, що не можуть iз ним «розлучитися» і донині. Зібрання власників «Москвичів» у минулі роки проходили у Кременчуці, Запоріжжі, Дніпрі та Харкові. А цього року до Черкас з’їхалися 40 автомобілів «Москвич» — 2140, 412, 2141, 403.
 
«Автомобіль цієї марки для мене, наче член родини. Я не можу уявити себе без нього», — говорить «Україні молодій» Богдан Карнарук, один із учасників цього всеукраїнського зібрання, який є власником «Москвича — 2140», випущеного ще в далекому 1987 році.
 
Богдан розповідає, що цей автомобіль раніше належав його батькам. Тож, жартує,  «пам’ятаю» його ще з дворічного віку. В ту пору цей «Москвич» був білого кольору. А пізніше, пригадує, батьки перефарбували його у світло зелений. Їздили на ньому до 2007 року, а потім купили собі інше авто. 
 
«Мені було надзвичайно важко «розлучатися» з автомобілем мого дитинства. Та й батькам, до речі, також. Тож на сімейній раді ми вирішили, що стара машина залишається мені», — веде далі Богдан Карнарук.
Звісно, з автомобілем довелося чимало попрацювати, аби він мав теперішній вигляд. Спершу, каже, почистив та пофарбував днище. Далі взявся за двигун. Повністю його перебрав. На завершення пофарбував кузов авто. У такий же колір, як і був, — світло зелений. Нині машина виглядає, як новенька. 
 
«Тепер, коли зупиняюся, завжди хтось з автолюбителів підходить і цікавиться: що та як? Стареньких же автомобілів нині на черкаських дорогах не так багато», — продовжує розповідь Богдан.
Він пригадує, що одного разу так познайомився з колекціонером. Той відразу ж запропонував 3000 доларів за його автомобіль.
«Але я його не продаю. Для мене ця машина, як рідна душа», — зізнається Богдан Карнарук.
 
Він наголошує: зібрання автолюбителів «Москвича» у Черкасах — це ще одна можливість поспілкуватися з колегами на улюблену тему, представити своє авто і подивитися інші. 
Після того як «Москвичі» покрасувалися у центрі Черкас на Соборній площі, зiбравши навколо себе натовп автолюбителів, члени клубу проїхали колоною вулицями міста аж до аеропорту. 
 
Там відбулася друга частина дійства — подвійні змагання на швидкість і гонки між конусами та поворотами на 180 градусів. Переможцем в обох конкурсах став житель Харкова Сергій Папушин. У Черкаси він приїхав на своєму «Москвичі-412» помаранчевого кольору.
 
Після завершення змагань власники ретро-авто перебралися у Сокирне, на базу відпочинку неподалік Черкас. Там кожен із них мав змогу детально розповісти про своє дітище, продемонструвати все, що було ними зроблено для того, аби автомобіль став довгожителем.