Літо пригощає грушами

10.08.2016
Літо пригощає грушами

Грушевий пиріг.

Груша — справді унікальний фрукт: медовий, соковитий, духмяний і ароматний. Вона бадьорить, піднімає настрій, неначе кожну клітину тіла пронизує літом. Груша смачна вже відразу з дерева, ще смачніша із сиром, надзвичайно смачна з вершками, горішками, медом, а з шоколадом — узагалі неперевершена! Її поєднують iз корицею і ваніллю, гвоздикою, імбирем. Десерт iз груш — вишукана, особлива страва. Якщо чекаєте гостей чи хочете вразити когось iз рідних, близьких чи коханих, ви не прогадаєте, приготувавши грушеве кулінарне диво. Грушевий сезон у розпалі — отож ловіть, як кажуть, удачу за хвіст. 

Листкове 

Не будемо розмінюватися на дрібниці — візьмемо і приготуємо «Шарм груші» — грушу в листковому тісті, зрештою ж не цілорічно ж триває грушевий сезон. Тісто готується за рецептом класичного листкового, але найпростіше купити готове, його знадобиться небагато, і цим самим ми зекономимо час і зусилля на його приготування. На 1 кг груш треба буде 300 г тіста, лимон, чайна ложка кориці, літр води, півсклянки цукру, 2 столові ложки меду, гвоздика і ваніль. 
Помити груші і зняти з них шкірку. У невеликій каструлі закип’ятити півлітра води, розвести в ній мед і цукор. Суміш довести до кипіння, але не кип’ятити. Після того як цукор розтане, опускаємо в окріп стручок ванілі, гвоздику, корицю. Вичавлюємо з лимона сік, і тут же вливаємо його в воду. Затим опускаємо в цей сироп очищені груші. Варити їх потрібно до тих пір, поки вилка не буде вільно проникати у фрукти. Готові груші слід остудити. Сироп, що залишився від варіння, не виливати, він іще знадобиться. Потім лист листкового тіста необхідно розкачати і нарізати на середньої ширини смуги.
Остиглі груші обгорніть смужкою тіста. Робити це потрібно акуратно. Красивіше десерт виглядатиме, якщо смужку тіста накрутити на фрукт трохи діагонально. Кінчик тіста закріпіть на верхівці, щоб він не розправився. Вистеляємо деко папером для випічки, викладаємо на нього груші і випікаємо в добре розігрітій духовці до утворення золотистої скоринки (приблизно 15-20 хвилин). Ще раз нагріємо пряний сироп, не доводячи до кипіння. Дістаємо з духовки готові груші, даємо їм трохи охолонути. Поливаємо теплим сиропом і подаємо до столу — з морозивом узагалі буде казковий смак!

Пиріг надзвичайний

Є ще один чудовий рецепт грушевого десерту — це коли, як кажуть, гості на порозі. Я знаю, як їх зачарувати або ж причарувати — грушевим пирогом. Якось вичитала цей рецепт у книжці Тетяни Гусак — викладача Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, збирача, дослідника і упорядника кулінарної творчості нашого народу, і тепер не уявляю себе без цього пирога в пік сезону груш. 
Треба 2 жовтки, 100 г м’якого масла, 3 столові ложки цукру, 1,5 склянки борошна, 2 столові ложки води. Замісити тісто, викласти тоненьким шаром у форму, змащену маслом. На тісто покласти груші, порізані тонкими скибочками, посипати корицею, посипати мускатним горіхом і стерти на них 100 г шоколаду, залити збитими вершками і яйцями (200 мл та 2 яйця і 2 жовтки) . Пекти при 180 градусах 40 хвилин. Скуштуйте і пригостіть когось цією смакотою! 
 

ПРО ЗАПАС

Солодко з маком
Грушеве варення з маком і ваніллю — вже сама назва варення не потребує коментарів. На 
1 кг груш потрібно 1 кг цукру, сік одного лимона, 4 столові ложки маку, половина стручка ванілі. 
Груші помийте, очистіть від серцевин і поріжте кубиками. Засипте цукром, додайте сік половини лимона, акуратно перемішайте і залиште на 1,5-2 години — до утворення соку. Додайте в каструлю розрізаний навпіл шматочок стручка ванілі. На невеликому вогні доведіть груші до кипіння і, помішуючи, варіть 20 хвилин. Мак розітріть у макітрі чи перебийте у блендері. Половину груш подрібніть на пюре в блендері, половину залиште шматочками.
Всипте в груші мак, влийте сік другої половини лимона і варіть іще 10 хвилин.
Розлийте варення у стерилізовані банки, закрийте кришками і вкутайте до охолодження! Взимку оціните свої старання найвищим балом! n