Поки лише у мріях: українські футболісти знову відсутні на Олімпійських іграх

10.08.2016
Поки лише у мріях: українські футболісти знову відсутні на Олімпійських іграх

Як і господарі олімпійського футбольного турніру, долю своєї участі в «плей-оф» аргентинці вирішуватимуть в останньому турі групового раунду. (Фото з сайта olympic.org.)

Окрім шаленої інтриги у боротьбі за медалі, Олімпійські iгри надають ще й змогу оцінити рівень розвитку спортивної сфери певної країни. Як і багато попередніх, Олімпіада в Ріо проходить без участі українських «ігровиків». Відтак, «бронза» наших гандболісток в Афінах-2004 продовжує залишатися єдиною олімпійською нагородою українських «ігрових» збірних.

Футбольне свято в Ріо — без нас

Власне, і команд наших за період незалежності на літніх Іграх було обмаль — ватерполістки, баскетболістки і волейболістки в Атланті, а також гандбольна жіноча дружина в Афінах. 
 
А от футболісти — представники найпопулярнішої в країні гри — ще жодного разу не брали участі в Олімпіаді. За регламентом, на Іграх можуть змагатися гравці віком до 23-х років, яким, щоправда, на допомогу можуть прийти троє досвідчених «ветеранів». Завдання ж з відбору на головні змагання чотириріччя повністю лягають на плечі молодіжної збірної. 
 
Реальний шанс потрапити на Олімпіаду наша «молодіжка» мала у 2011 році, коли пробилась на Чемпіонат Європи. Однак, замість прогнозованої путівки до Лондона-2012, українці з зірковими Коноплянкою та Ярмоленком у складі здобули лише один заліковий бал у трьох матчах групового етапу.
 
Аби ж потрапити на Ігри в Ріо, оновленій збірній треба було вибороти місце у «топ-4» ЧЄ-2015. Наша «молодіжка», на жаль, туди потрапити не змогла — у «плей-оф» відбору підопічні Сергія Ковальця по­ступились німцям (0:5 за сумою двох матчів). 
 
Після цієї невдачі нове керівництво ФФУ вирішило змінити тренера, призначивши наставником команди Олександра Головка. Саме він і має реалізувати давню мрію — участь в Олімпіаді. «Перед молодіжною збірною України стоїть завдання виходу на ОІ-2020 в Токіо», — нещодавно заявив очільник ФФУ Андрій Павелко. Утім досягти бажаної мети не так і просто — щоб поїхати через 4 роки до Японії, «молодіжці» необхідно вийти у фінальну частину Євро-2019 і там здобути хоча б місце у півфіналі.

У жіночому футболі — ще більше проблем

Не може похвалитися участю в Олімпіаді і жіноча збірна з футболу. Пригадується, у 2009 році наша команда грала на ЧЄ, а через кілька років була близькою до потрапляння на світовий форум. Та після зміни поколінь i призначення нового тренера підопічні Володимира Реви  поки не можуть наблизитися до еліти жіночого футболу. Однією з причин цього є й те, що у вітчизняному чемпіонаті грає лише 7 клубів. Незадоволені рівнем національної першості, найсильніші українські футболістки їдуть до закордонних чемпіонатів, а деякі з них навіть змінюють громадянство.

Ще одна спроба Неймара

А футбольний турнір в Ріо стрімко рухається до фінішу. Попри те, що у змаганнях переважно беруть участь молоді гравці, не бракує у Бразилії і справжніх зірок. Приміром, форвард «Барселони» Неймар після «срібла» в Лондоні-2012 вирішив допомогти своїй збірній здобути омріяну перемогу. Заради домашньої Олімпіади бразилець пропустив Кубок Америки та передсезонні збори в клубі. 
 
Саме господарі на чолі з Неймаром є головними фаворитами турніру. Проте «селесао» поки не можуть  підтвердити свій зірковий статус, розписавши мирові з командами ПАР та Іраку. Долю ж путівки у «плей-оф» бразильці вирішуватимуть у матчі проти Данії.
 
Ведуть свою збірну до перемоги і молоді німецькі таланти Майєр, Брандт, Гнабрі та досвідчені брати Бендери. У перших двох турах «бундестім», щоправда, не змогла обіграти мексиканців та південних корейців.
У змаганнях жінок сенсацій же поки немає. Претенденти на «золото» — США та Канада — без проблем вийшли до чвертьфіналу. Американки, до слова, є чинними чемпіонками світу та переможницями Олімпіади у Лондоні. Конкуренцію на п’єдесталі їм спробує скласти збірна Бразилії — господарки турніру з легендарною Мартою у складі вже встигли розгромити команди Швеції та Китаю.