Реконструкцією станції аерації в Бортничах займуться японці

09.08.2016
Нещодавно заступник голови КМДА Петро Пантелєєв поділився оптимістичним повідомленням про те, що реконструкцією багато­страждальної станції аерації у Бортничах, що під Києвом, займуться японці, які ще й кредитуватимуть роботи. Він також додав: «По основних больових точках ми провели превентивні заходи.
 
Зараз триває підготовка майданчика одного з пускових комплексів. У наступному році планується проектування й проведення конкурсу на визначення генпідрядної організації. Проектуватимуть японці, й генпідрядником будуть також японські організації. Роботи почнуться в 2018 році. Кошти надходитимуть від японського уряду». 
 
Чиновник запевнив: усе, що буде побудовано й здано в експлуатацію (приблизно через 5-6 років), — перейде в комунальну власність. І надалі (по завершенні переоснащення) на об’єкті та устаткуванні працюватимуть українські спеціалісти, котрі пройдуть навчання й відповідну атестацію.
 
Свою фінансову лепту внесла й українська сторона: у кінці липня Кабмін виділив 32 млн. грн. (із необхідних на 2016 рік 61,3 млн. грн.) для виконання будівельних робіт на п’ятому пусковому комплексі станції. Адже передбачається продовжити підготовчі роботи щодо нарощування дамб на мулових полях. 
 
Аби «заспокоїти» майбутніх японських інвесторів, найближчим часом Київрада готова передати їм в іпотеку... 102 га комунальної землі на вул. Колекторній, 1, з усіма об’єктами й спорудами станції у Бортничах. Ця чималенька земельна ділянка з техбудівлями загальною вартістю 599 млн. грн. стане заставою в кредиті (хоча повністю його не перекриває), за рахунок котрого й планується модернізація зношених столичних очисних споруд. 
 
Хотілось би вірити інформації від київського чиновника щодо майбутніх реконструкцій, але нагадаємо, що ще восени 2015 року директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко запевняв, що кредит від Японії у 900 млн. доларів для реконструкції БСА не буде використано за призначенням: «Японців не цікавить техстан станції, їх цікавлять мулові поля, котрі вже не вважаються власністю станції. Вони будуть займатися полями, використовуючи мул, адже в ньому вся таблиця Менделєєва — його можна переробляти й отримувати прибуток».
 
Можливо, дійсно, станцію 1960-х років побудови, котра повністю вичерпала свій технічний ресурс, вигідніше закрити й побудувати нову?