Геній Гненій: у Херсоні проводять експерименти з вирощування бананових пальм

09.08.2016
Геній Гненій: у Херсоні проводять експерименти з вирощування бананових пальм

Їж кокоси, жуй банани?

Нині у теплиці-термосі на присадибній ділянці приватного будинку городянина Романа Гненія зростає близько десяти бананових пальм та ще з десяток інших екзотичних рослин. Експериментатор розповів, що за п’ять років копіткої праці йому успішно вдалося акліматизувати бананові «деревця» до умов життя в Україні. Такий успіх говорить про те, що розлогі екзотичні пальми незабаром можуть з’явитися і на вулицях Херсона та скласти гідну конкуренцію традиційним на полях кавунам, диням і помідорам.

Екзотика у себе вдома

Уперше відвідавши підземну оранжерею Романа Гненія, я відчула себе, як у справжньому райському саду. Цікаво бачити, як на невеликій площі спокійно уживаються ананаси, гуава, мурая, бананові пальми та навіть манго. На їх фоні «банальні» апельсини, мандарини та лимони виглядають уже чимось абсолютно буденним.
 
Найбільше мою уяву вразила величезна квітка на банановій пальмі, а поруч із нею — величезні грона бананчиків, що вже досягли дозрівання. Особливо відзначу, що на смак ці «домашні» плоди дійсно дуже відрізняються від тих, які можна купити у магазині.
 
Банани, вирощені своїми руками, виявилися дуже ніжними на смак.
 
У них повністю були відсутні характерні гіркота та терпкість, що притаманні плодам із супермаркета.
 
— Мій батько буквально заразив мене любов’ю до вирощування екзотичних рослин ще тоді, коли я сам був дитиною, — розповів Роман Гненій. — Безумовно, ті лимончики та мандарини, які мої батьки вирощували на балконі стандартної двокімнатної «хрущовки», мали набагато менший розмір. Ті плоди, які я маю можливість вирощувати зараз у себе в теплиці, є більші та соковитіші, а ще вони мають ефектніший вигляд. Але сам дух експериментаторства батьки свого часу зуміли закласти в мою душу дуже міцно!
 
За словами Романа, найскладніше завдання для експериментатора-початківця — це вибрати життєздатні са­джанці екзотичних рослин. Тому найкраще їх купувати або у добрих знайомих, або у перевірених постачальників. Тому що ті, які продають на міських ринках, дуже часто гинуть уже через місяць.
 
— У мене є знайомі моряки, які привозять мені саджанці, що називається, буквально «в кишені» з різних екзотичних країн, — продовжує свою розповідь Роман Гненій. — Цих заморських «гостей» спочатку було досить складно приручити до реалій життя в Україні, але, як виявилося, акліматизація можлива!
 
Мої бананові пальми минулої зими прекрасно почувалися при 12-18 градусах тепла, а влітку так і зовсім розвиваються досить активно, через те що тепла й сонця на півдні України цілком достатньо для них.

«Буржуйки» в банановому раю

Експериментатор із Херсона обігріває приміщення усієї теплиці-термоса взимку за допомогою звичайної грубки, яка працює на дровах.
 
За словами Романа Гненія, спочатку доводилося то знижувати температуру в приміщенні, то знову її піднімати, щоб бананові пальми поступово звикали до нових кліматичних умов життя. За 6-8 місяців з одного маленького саджанця виростає майже двометрова повноцінна бананова пальма з величезним листям. А ось плодоносити вони починають через кілька років після висаджування у ґрунт.
 
— Незважаючи на те, що поки що екзотичний сад— це моя особиста гордість, є у мене ідея вирощувати банани на Херсонщині й у промислових масштабах, — каже Роман Гненій. — Якщо мої експерименти увінчаються успіхом, то, нарівні з херсонськими помідорами та кавунами, екзотичні банани прославлять південь України!
 
Справді, вітамінів у «домашніх» бананах — хоч відбавляй, смакові якості — на найвищому рівні, а за своїми зовнішніми якостями бананові пальми легко затьмарять звичні для Херсонщини банальні акації та тополі.
 
— Якщо вже й судилося нашій країні стати «банановою республікою», то чому б нам із цього не отримати вигоди? — розмірковує Роман Гненій. — Урожайність кожного бананового деревця за рік — не менш як двадцять кілограмів бананів. Смакові та корисні якості українських бананів — набагато вищі, аніж у тієї екзотики, що до нас завозять із-за кордону. При­вчити заморські деревця до нашого температурного режиму виявилося справою цілком доступною. А вже як їм зрадіють наші діти — навіть і говорити не доводиться!
 
Справді, якщо дружина експериментатора з Херсона до «райського саду» на території їхнього будинку ставиться досить спокійно, то 10-річна дочка Ліза вірою і правдою допомагає батькові втілити їхню спільну мрію у реальність. А для цього дитині треба і встати раніше, і воду підготувати до поливу примхливих екзотичних красунь, і про добрива подбати.
 
Отже, якщо з таким завзяттям вирощувати огірки та помідори дитині якось не з руки, то заради екзотичних бананів вона готова працювати нарівні з дорослими.
 
Адже чого тільки не зробиш заради того, щоб побачити, як спочатку цвіте бананова пальма, а потім, затамувавши подих, милуватися, як на ній з’являються маленькі бананчики!

Херсонщина — бананова столиця півдня України?

За словами фахівців, які вже не один десяток років спостерігають за змінами погодних умов в Україні, клімат у нашій країні наближається до сухих субтропіків. З’ясувалося, що через аномальні стрибки температури в найближчому майбутньому у нас є великі шанси стати «тропічною» державою.
 
— Протягом останніх 20 років на території України продовжується підвищення температури, — розповіла начальник відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії Ольга Пахалюк. — За цей час середньорічна температура у Києві виросла на 2 градуси. Кліматичним літом у нас вважається час, коли середньодобова температура вища, аніж плюс 15 градусів.
 
Тривалість цього періоду зараз суттєво збільшилася, але у різні місяці та у різні сезони вона росте по-різному. Більше потепління припадає на зимовий період, за рахунок цього підвищується і середня температура за рік. А далі буде ще тепліше...
 
А ось за словами начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, потепління в Україні почалося ще на початку 70-х років минулого століття. Період майже безперервного підвищення температури в Україні фіксується з 1989 року. З цього часу було всього кілька років, коли температура була нижчою або дорівнювала стандартному середньорічному показнику.
 
А от обов’язкове перевищення норми середньорічної температури стало вже звичайним явищем. За словами фахівця, найтеплішим роком в Україні був 2007-й. Тенденція до потепління, на думку синоптиків, збережеться і надалі.
 
— Якщо брати останній 30-річний період, то в Україні зими стали значно тепліші, аніж це було раніше, — розповіла працівник Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. — На сільському господарстві ці зміни відбилися вельми благотворно, адже умови для зимівлі озимих аграрних культур стали значно кращі.
 
За таких кліматичних умов мрія про створення «бананового раю» на півдні України від херсонського експериментатора Романа Гненія вже не виглядає простою мрією романтика.
 
Адже, за словами фахівців, підвищення температурних показників у цілому на півдні України може дозволити збирати навіть подвійні врожаї з бананових пальм! Залишилося тільки відновити систему зрошення у аграрних регіонах нашої країни. І нехай поки що бананами більше цікавляться садівники-любителі, аніж серйозні фермери, важливим є вже той факт, що створено прецедент.
 
А ще банановий рай в Україні може відбутися ще й з тієї причини, що, як з’ясувалося, у нашій країні повністю відсутні шкідники, які могли б зірвати плани на хороший урожай у країнах, які вважаються традиційно рідними для бананових пальм. Так що Херсонщині, як-то кажуть, сам Бог дав стати столицею кавунів, помідорів та ... бананів!