У Мексиці через ураган загинуло 28 людей, Македонію затопило

09.08.2016
У Мексиці через ураган загинуло 28 людей, Македонію затопило

Наслідки стихійного лиха.

Македонія: місячна норма дощів за дві години

Сильні зливи спричинили у столиці Македонії — Скоп’є — сильну повінь увечері в суботу: знищено сотні будинків та автомобілів, розмито дороги, зокрема, була зруйнована частина кільцевої дороги навколо столиці. Найбільше від високої води постраждали північні райони міста, постраждав також центр Скоп’є.
 
У самому Скоп’є впродовж двох годин iз суботи на неділю випало 93 літри води на квадратний метр. На деяких вулицях міста висота води сягала 1,5 метра. За цей час по місту вдарило приблизно 800 блискавок. Швидкість вітру сягала 70 кілометрів за годину.
 
Влада Македонії у неділю оголосила у столиці Скоп’є та у районах навколо столиці режим надзвичайного стану.
 
 
За останніми оприлюдненими вчора даними, стихія забрала життя щонайменше 21 особи, повідомляє сайт македонської газети «Фактор». Як повідомили у поліції міста, серед загиблих унаслідок повені є діти. Наймолодшій жертві було два роки, найстаршій — 67. Це члени однієї родини — дід Байрам Мустафа та його онук Енес.
 
Їхнi тіла знайшли в селі Ченто поблизу столиці. Наступ стихії був настільки швидким, що багато людей загинуло, не встигнувши залишити машини, які вода зносила на узбіччя доріг та ріки. До шпиталів iз пораненнями потрапили близько 50 осіб. 
 
Рятувальники досі ведуть пошуки шести осіб, яких вважають зниклими безвісти. Понеділок, 8 серпня, у зв’язку з надзвичайними подіями у Македонії було оголошено днем національної жалоби. Тіла 20 з 21 жертви стихії вже ідентифіковані та передані родинам для поховання. Влада виділила родинам загиблих по п’ять тисяч євро. «Це катастрофа надзвичайно великого масштабу», — заявив міністр охорони здоров’я Македонії Нікола Тодоров. Столичний мер Коче Траяновський назвав обсяги збитків «найбільшими, яких будь-коли зазнало Скоп’є».
 
Він зазначив, що «потік води вдарив по Скоп’є впродовж лише 20 хвилин після початку зливи». Єврокомісар iз питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган заявив, що Євросоюз готовий надати допомогу Македонії для подолання наслідків повені. 
 
Тим часом далі на північ, у Хорватії, сильні пориви вітру спричинили перебої у роботі наземного та морського транспорту. Обмежено рух по бага­тьох мостах, зокрема тих, що з’єднують острови Паг та Крк iз суходолом. Автомагістраль між Загребом та узбережжям Адріатики через вітер закрили для руху вантажівок i автобусів.

Мексика: 38 жертв болотних лавин

Щонайменше 38 життів забрали зливи та зсуви ґрунту на сході Мексики впродовж вихідних. Вони були викликані тропічним штормом «Ерл».
 
Найбільше постраждав від стихії штат Пуебла. Тут загинули 28 осіб, у тому числі 15 дітей. Крім того, влада штату Веракрус повідомила про загибель 10 осіб. «Ерл» пошкодив близько двох тисяч будинків. Десятки тисяч сімей залишилися без електричного струму. Через принесені штормом зливи чимало річок у регіоні вийшли з берегів.
 
До ліквідації наслідків стихії мексиканська влада залучила армійські підрозділи. За даними національної метеорологічної служби Мексики, залишки шторму вже не становлять загрози.
 
Перед тим Ерл викликав затоплення і перебої з електропостачанням у кількох районах Гватемали і Белізу. В столиці Белізу Бельмопані вітер повалив дерева та позривав дахи з будинків, а з узбережжя Гватемали довелося евакуювати близько 200 сімей.