В Іспанії флешмоб німецьких туристів прийняли за терористичний напад

05.08.2016
В Іспанії флешмоб німецьких туристів прийняли за терористичний напад

В Іспанії невдалий флешмоб німецьких туристів на набережній курортного міста Платжа-д’Ару (Золотий Пляж) на півночі Каталонії поблизу кордону з Францією спричинив паніку. Організатори флешмобу, в якому взяли участь близько 200 осіб, кричали і бігли по набережній iз фотоапаратами зі штативами, роблячи вигляд, що вони папараці і переслідують якусь знаменитість.
 
Однак люди довкола подумали, що діється щось жахливе, що стався теракт, на зразок того, що в Ніцці. Пролунали чутки про постріли. Усі почали тікати. Водії розвертали машини просто серед вулиці і також утікали.
 
Поліція всіляко намагалася заспокоїти людей, повідомляла у соцмережах, що тривога  фальшива, і спростовувала чутки про постріли. «Важко було зрозуміти, що коїться. Легко можна було подумати, що це якийсь напад. Хоча учасники не були якось по-особливому вдягнені, не мали муляжів зброї, нікому не погрожували і не застосовували силу», — розповів місцевий поліцейський Хосеп Соле.
 
«На вулиці був дим, тож у певний момент я подумала: ось воно! Або бомба, або хтось стріляє... Я закрила магазин і побігла разом з усіма», — розповіла продавчиня морозива на набережній. Поліція отримала приблизно 100 телефонних повідомлень про терористичний напад і стрілянину.
 
11 осіб потрапили в лікарню, бо отримали незначні поранення внаслідок тисняви або в них сталися напади паніки. В одного чоловіка стався серцевий напад. 
 
П’ятьох німецьких туристок віком 20-25 років, які організували флешмоб, затримали. Наступного дня відпустили, однак справу проти них ще не закрито. Вони постануть перед судом за порушення громадського порядку. Президент Каталонії висловив побажання, щоб туристок покарали, і їм більше не приходили в голову ідеї так безглуздо жартувати.