Порятунок від спеки: у Черкасах встановили мобільну водяну браму

03.08.2016
У Черкасах народ від спеки рятують не лише пішохідним фонтаном у Долині троянд, між крапельками якого можна пройтися й відчутно охолонути, та питними фонтанчиками, яких цього літа встановили більше п’ятнадцяти, а й мобільною водяною брамою.
 
У понеділок роботу цього, першого в Україні, витвору рук талановитих черкаських рятувальників було продемонстровано народу перед міською радою. Освіжаючий комфорт перевершив усі сподівання — чимчикувати попід брамою, з якої розсипалися крапельки роси, було багато охочих.
 
За словами Костянтина Проценка, речника начальника управління ДСНС України у Черкаській області, намагаючись полегшити вплив аномального підвищення температури на своїх громадян, у багатьох містах Іспанії, Португалії, Греції і навіть сусідньої Польші на вулицях міст встановлюють такі спеціальні водяні завіси, котрі працюють на сонячних батареях в автоматичному режимі і вмикаються відразу, тільки вулиця наповнюється задухою та спекою. 
 
Отож вивчивши такий європейський досвід, наголошує Костянтин Петрович, черкаські рятувальники вирішили втілити його у життя з урахуванням місцевої специфіки. Замість сонячних батарей, насоса та ємності з водою, каже він, рятувальники вирішили скористатися міською мережею пожежних гідрантів.
 
Конструкцію із залишків будівельних матеріалів, які використовувалися під час поточних та капітальних ремонтів у підрозділах, зібрали за один день. А найбільш витратним та тривалим по часу реалізації виявився дизайнерський етап нанесення на конструкцію написів та логотипів.
 
Як розповідає заступник міського голови Черкас Роман Буданцев, «брама безпеки», як її називають самі рятувальники, працюватиме упродовж усього спекотного  періоду і перехожі матимуть змогу на собі відчути пониження температури на кілька градусів, а відтак і полегшення від дії безжального сонця.
 
При цьому, уточнює пан Роман, конструкція водяної завіси є безпечною для людини, і в разі вдалого експерименту подібні установки встановлюватимуть і в інших куточках міста.
 
Як повідомив «Україні молодій» начальник Черкаського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Черкаській області Андрій Хижняк, виготовлення та встановлення «брами безпеки» — це спільна ініціатива міської влади та рятувальників із метою запобігання тепловим та сонячним ударам, а також  для  полегшення життя мешканців нашого міста. 
 
«Браму безпеки», собівартість якої — 500 гривень, ми передали на баланс Черкаського водоканалу. Тож тепер це комунальне підприємство разом із міською владою опікуватиметься її роботою», — підсумовує Андрій Хижняк.