На Миколаївщині місяць приховували спалах африканської чуми свиней

03.08.2016
На Миколаївщині місяць приховували спалах африканської чуми свиней

Свинi не виннi, що люди жадiбнi. (Фото з сайта agrobiznes.org.ua.)

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України, у Новоодеському районі Миколаївської області оголошено надзвичайний стан природного характеру терміном на 40 днів. Лише завдяки щасливому випадку небезпечне захворювання не поширилося на інші райони.
 
На даний час силами співробітників місцевої ветеринарної служби встановлено блокпости на в’їздах та виїздах навколо Нової Одеси. У жителів села вилучили на забій 340 хворих свиней.
 
«Перший масовий мор свиней зафіксували ще в кінці червня, причому місцевий ветеринарний лікар у своєму висновку написав, що це африканська чума, — розповів голова екологічної комісії Новоодеської районної ради Юрій Іпатенко. — Однак команди для більш рішучих дій від місцевої влади не надійшло, отож мешканці Нової Одеси просто згодовували туші загиблих від страшної хвороби свиней собакам.
 
А м’ясо продовжували вивозити на продаж на найближчі ринки та базари».
 
За словами заступника голови Новоодеської райдержадміністрації Олександра Гриценка, надзвичайних заходів не вживали, бо чиновники були нібито впевнені, що це не африканська чума свиней, а банальна «рожа». А самі фермери боялися робити більш детальний аналіз, адже необхідну в разі забою свиней компенсацію можуть і не виплатити.
 
Воліли просто викидати туші загиблих тварин на смітник або ж вивозили їх на продаж в інший район.
 
Тільки зараз служба автомобільних доріг у Миколаївській області анонсувала установку чотирьох карантинних ветеринарно-поліцейських постів на околицях Нової Одеси. Однак, за свідченнями очевидців, блокпости виконують, швидше, декоративну функцію.
 
М’ясо домашніх тварин усе одно регулярно вивозять до обласного центру на продаж.
 
За фактом порушення ветеринарного законодавства, яке призвело до захворювання домашніх тварин на африканську чуму, розпочато кримінальне провадження за статтею 251 Кримінального кодексу України («Порушення ветеринарних правил»).
 
Нагадаємо, що вірус африканської чуми свиней небезпеки для життя та здоров’я людини не становить, проте надзвичайно небезпечний для свиней. Через те, що ліки від цієї зарази ще не придумали, ветеринари просто забивають усіх хворих тварин у фермерських господарствах, де виявляють африканську чуму свиней.
 
Щорічно через цю хворобу фермери всіх регіонів України несуть великі збитки, адже необхідна в таких випадках компенсація за кожну тушу забитої тварини виплачується не завжди вчасно та у повному обсязі.