Не спаліть Україну: випалювання стерні призводить до катастрофічних наслідків

03.08.2016
Не спаліть Україну: випалювання стерні призводить  до катастрофічних наслідків

Майже всі лісові пожежі починаються на суміжних із лісом територіях. (Фото з сайта tyzhden.ua.)

Найпоширенішою причиною виникнення лісових пожеж, як і раніше, стає людський фактор: непогашене вогнище, кинутий недопалок, підпалена стерня. За словами виконуючої обов’язки голови Держлісагентства Христини Юшкевич, практично всі лісові пожежі розпочинаються поза межами лісових масивів — на суміжних із лісом територіях.
 
«Особливо загострюється ситуація наприкінці літа, коли населення та різні суб’єкти господарювання масово випалюють суху рослинність та її залишки на сільгоспугіддях, торфовищах, смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, інших суміжних із землями лісогосподарського призначення ділянках. Це повторюється рік у рік», — наголосила вона.
 
Тим часом, за оперативними даними Держлісагентства, за сім місяців нинішнього року працівники державної лісової охорони ліквідували 440 пожеж на площі 716 гектарів.
 
З початку року сталося дев’ять великих лісових пожеж на площі 501,5 гектара, у тому числі верхових — на площі 123,5 гектара. Найбільші пожежі довелося ліквідовувати у лісах Луганської, Запорізької та Херсонської областей. 
 
У липні зафіксовано збільшення кількості лісових пожеж через підвищення температури повітря. Минулого місяця ліквідовано 205 пожеж на площі більше 560 гектарів, у тому числі шість великих пожеж на площі 465 гектарів.
 
Державна лісова охорона продовжує здійснювати профілактичні організаційні заходи, щоб запобігти виникненню лісових пожеж та оперативно їх гасити. Держлісагентство звертає увагу на те, що на значній території України рівень пожежної небезпеки продовжує залишатися високим. Тому закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час перебування у лісі, а за можливості взагалі відмовитися від прогулянок у лісі в пожежонебезпечний період.
 
Якщо ж ви виявили загорання у лісі, потрібно телефонувати на номер: 101. Також у Держлісагентстві цілодобово працюють телефонні лінії, на які громадяни можуть повідомляти про випадки пожежі у лісових масивах. Номери телефонів: (044) 235-56-20, 226-32-53.