Не переборщити: готуємо додатки до основних страв

03.08.2016
Не переборщити: готуємо додатки до основних страв

Уміст баночок у холодну пору — як знахідка. (Фото з сайта sunny7.ua.)

Народ скаже — як зав’яже! Бо народні приказки і прислів’я — універсальні навіть для нашої теми: овочеві заготовки на зиму. Адже потративши всього один літній день на, приміром, борщову заправку, ми матимемо всю зиму смачні наваристі борщі. Можна, звичайно, готувати борщ і без такої заправки, але щоразу треба думати, чи є всі інгредієнти, довго їх чистити-нарізати, до того ж узимку складніше знайти ароматну літню зелень.  

Для головної страви українців

У кожної господині — свій рецепт свого майбутнього борщу. Давайте візьмемо  класичний і додамо від себе частинку душі, в даному випадку — того, що ви найбільше любите: якусь спецію чи овоч.
 
Це не завадить базовому рецепту заправки. Отож  на 20 банок по 0,5 літра потрібно 3 кг капусти, по 1,5 кг моркви і цибулі, 2 кг помідорів, 4 кг буряка, 300 г коріння петрушки, 800 г солодкого перцю, пучок зелені петрушки. Крім того, склянка 9% оцту, по 3 столові ложки солі й цукру, 0,5 столової ложки олії, 4 лаврові листки, 10-15 горошин чорного перцю, 5 горошин запашного перцю. 
 
Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і дрібно нарізати. У глибокій сковороді розігріти 300 г олії і злегка обсмажити в ній буряк, нарізаний соломкою. Потім 10 хвилин потомити під кришкою на слабкому вогні. Перець очистити від насіння і нарізати соломкою. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями, а моркву і корінь петрушки — найдрібнішою соломкою, розміром з вермішель. Капусту нашаткувати.
 
Всі овочі разом iз буряком з’єднати і перемішати. Додати подрібнену зелень петрушки, прянощі, сіль, цукор і олію. Все добре перемішати і тушкувати під кришкою 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб овочі не пригоріли. Стерилізувати  15 хвилин.
 
І от результат: узимку ви неквапом дістаєте кілька ложок такої заправки, додаєте її до бульйону, чекаєте, щоб закипіло, додаєте сметану — і смакуєте свіженьким борщем.

У суп і піцу, і до шашлику

Здогадуєтеся, про яку заготовку йтиметься? Про кабачки в помідоровій заливці, які мають смак запашного літа. Для початку слід приготувати помідори: відварити до м’якого стану, відцідити, перетерти на сито, посолити до смаку, прокип’ятити 5-10 хвилин і залити нарізані кабачки, попередньо трошки посолені, щоб зім’якли. Півгодини займе стерилізація, а після цього закручуйте банки, перевертайте їх, укутуйте до охоло­дження.  І смакуйте з чим бажаєте!
 
Овочеве лечо — також те, що має взимку нагадувати про літо. І те, що мусить вміти кожна господиня, бо ця страва має лише шанувальників. 
 
На 5 кг помідорів потрібно 3 кг болгарського перцю, 1, 5 кг моркви, по столовій ложці олії, цукру і оцту, 2 столові ложки солі і 5 зубчиків часнику.
 
Спершу варимо помідори, перекручені через м’ясорубку, та моркву, потерту на грубій тертці — 15 хвилин. Додаємо туди сіль, цукор і олію. Далі — порізаний перець, варимо ще 15 хвилин.
 
За 5 хвилин до готовності додаємо почищений та вичавлений через прес часник. Розмішуємо. Перед тим, як виключити конфорку, до лечо додаємо  оцет, розмішуємо і розкладаємо у стерильні баночки. Закручуємо. Як вистигнуть — виносимо у холодне місце.
 
І не забудьте ж про синенькі! Заготуйте їх на зиму в соусі.  Вони — чудова закуска і прекрасна основа для піци: змастіть соусом тісто, викладіть синенькі , а ще — шматочки відвареної курки, притрусіть сиром — готова смачна піца. Але це буде потім, коли страва буде приготована.  
А поки що занотовуйте рецептик: 2,5 кг баклажанів почистіть, поріжте повздовжніми овалами, намочіть в підсоленій воді, поки готуватимете соус. Соус готується так: 3 літри томатного соку закип’ятити з 1 кг цибулі, 1 кг солодкого перцю, стаканом чищеного часнику, 4 гіркими перчинками (всі овочі попередньо перекрутіть на м’ясорубці), додайте склянку 9% оцту, склянку цукру, 4 столові ложки солі, склянку олії, додайте синенькі, проваріть їх у соусі 15 хвилин і закрутіть.
 
Отож пакуйте літо в баночки, щоб весь рік насолоджуватися його смаками.