Час ягідних бісквітів: секрети приготування випічки з ягід

03.08.2016
Час ягідних бісквітів: секрети приготування випічки з ягід

Абрикосовий бісквіт. (Фото автора.)

Дуже хочеться легкого, барвистого і незвичного, причому у всьому. Бо цю пору чекаєш найбільше і ще взимку уявляєш, якою чудовою вона має бути. Тож зробіть її яскравою, милуйтесь нею, примножуйте і насолоджуйтеся. Смакувати є чим: ягоди-фрукти, овочі, соковита зелень. Любителі смаколиків цей сезон віддають «на поталу», зокрема, ягідним бісквітам. Це, по-перше, корисно. Бо там і яйця, й борошно (можна вибирати цільноцернове, житнє чи те, якому надаєте перевагу), висівки, куркума, кориця, насіння льону, горіхи, мед — усе, що в розумних межах тільки сприятиме здоров’ю і розкриватиме смакові букети інших інгредієнтів. А ще бісквіти не вимагають зайвої метушні і не потребують багато часу на випікання. До того ж усіх можна пригостити запашними пухкими шматками. 

...Перетворюємо на торт

Бісквітне тісто — це такий собі кулінарний майданчик для експериментів. Його основа — яйця, збиті з цукром (на 5 яєць треба склянку цукру), борошно і ванілін. Усе збивається, виливається у змащену маслом форму, а далі — чаклування з ягодами (які тільки маєте під рукою, причому — що свіжі, що заморожені, що консервовані). Власне чаклування полягає в тому, що вони мають бути чисті і сухі, їх слід розкласти рівномірно на тісто, а під час випікання вони створять довершену «картину рівномірності». 
 
І вже через 35 хвилин, поки тісто перебуватиме в духовці (при температурі 180 градусів) ви почуєте такий аромат, що далі вже буде несила стримуватися. Але все-таки змусьте себе проколоти тісто дерев’яною шпажкою (якщо вона при цьому суха, значить омріяний пиріг уже майже на вашій тарілочці).
 
Як бачите, творення цього кулінарного дива — просте і приємне. Такий пиріг спече і дитина (звичайно, під наглядом матусі чи тата). Але ви будете змушені визнати, що він — один iз найкращих, який ви коли-небудь куштували. 
 
Якщо кулінарний азарт не відпускатиме вас і далі, перетворіть бісквіт на літній ягідний торт, це займе у вас зовсім небагато часу. Охолодіть бісквіт, розріжте його на два чи три коржі і перемажте кремом. Крем може бути будь-який: заварний, сметанний, білковий, йогуртовий, вершковий (зі згущеного молока і масла), інший із тих, які ви полюбляєте.
 
Оригінальний й корисний — сирний крем: треба збити сир невисокої жирності (250 г) з двома ложками вершків, столовою ложкою меду, кількома краплями соку лимона і дрібкою ваніліну. Залишилося прикрасити верх торта ягодами, а боки — тертим чорним шоколадом. Це надзвичайний смак, «два в одному» — смак літа і свята! 
 
Чи з абрикосами, чи з персиками
 
При згадці про абрикосовий бісквіт у мене прокидаються всі мислимі й немислимі смакові уявлення та відчуття, бо це справжнє абрикосове диво. Знайдіть час спекти його й собі, і я впевнена, що після того він стане і вашим улюбленим.
Для нього можна взяти замість абрикосів персики, нектарини, сливи — ні з чим не прогадаєте!
 
Навпаки — спечіть і з абрикосами, і зі сливами, і з персиками — закріпіть за собою славу неперевершеного кулінара. 
 
Для пирога потрібно 2 яйця, 200 г борошна, 120 г вершкового масла, 120 г цукру, по пакетику ваніліну і розпушувача, трішки солі, цукрової пудри і штук 15 абрикосів чи слив, або 4 персики чи нектарини. 
 
Розм’якле масло кімнатної температури збиваємо з цукром та ваніліном до пухкої білої маси, по одному додаємо яйця, добре збиваючи після кожного. Додаємо сіль, розпушувач та борошно і добре вимішуємо до однорідної маси. Вистеляємо дно форми пергаментом, викладаємо тісто, розрівнюємо його. Абрикоси розділяємо навпіл, видаляємо кісточки. Викладаємо половинки на тісто, злегка присипаємо цукром. Ставимо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо хвилин 40-45 (до сухої дерев’яної шпажки). 
 
Готовий пиріг виймаємо з духовки, даємо трішки вистигнути, але ще теплим посипаємо цукровою пудрою. Нарізуємо та смакуємо! А якщо вам подобається приємна кислинка, спечіть шарлотку з ревенем. А коли спечеться, подайте її з морозивом замість чаю. Щось смачніше в спеку і шукати годі. 
 
Ревінь (3-5 стебел) почистити і порізати на дрібні кубики. Тісто — як у базовому рецепті для бісквіту, про який говорилося вище. Викласти на тісто ревінь і випікати в уже знайомий спосіб. Присипати цукровою пудрою і подавати з морозивом. 
Смачного!