Інстинкт бути щасливими: 11 кращих матерів України отримали титул «Мама року-2016»

03.08.2016
Інстинкт бути щасливими: 11 кращих матерів України отримали титул «Мама року-2016»

Мами року-2016.

Шість переможниць обирали на сайті «Eva» впродовж трьох місяців шляхом відкритого онлайн-голосування, а ще п’ять супермам — відібрали члени спеціального журі. Відзначимо, що розповісти свої історії в цьому році змогли відразу 268 жінок із 78 міст України. Наприкінці липня одинадцять фіналісток приїхали до Києва на церемонію нагородження.
Перше, що впадає в очі при погляді на конкурсанток, це їхні немодельні параметри та втомлені, але сяючі, як зірки, очі. На щастя, для участі в цьому конкурсі не важливо, наскільки дороге на тобі вбрання та скільки зайвих кілограмів відокремлюють тебе від анорексії.
«Для кожного з нас мама — це найближча та найрідніша людина, — каже одна із засновниць конкурсу «Мама року» Анна Гришина. — Щодня вони роблять усе, щоб ми були щасливі та відчували їхню турботу й підтримку. Але чи часто наші рідні мами самі мають можливість змінити обстановку, згадати про свої мрії, відчути себе красивими і жіночними? Мета нашого заходу — нагадати людям про те, що ми цінуємо і любимо наших прекрасних мам та бабусь, а також пишаємося ними не менше, аніж вони нами».

Розкажи свою історію, мамо

Справжнім промінцем щастя для мешканців України стала можливість згадати про те, що сімейні традиції залишаються непорушними, незважаючи на всі негаразди життя. Щоб здобути перемогу в конкурсі, кожна жінка намагалася якомога душевніше розповісти історію свого життя, а деякі навіть розмістили свої вірші.
 
Найбільш яскравими «пташками» на цьому конкурсі стали мешканки з Києва, Херсона, Черкащини та Харківщини. А ось спеціальний титул «Супербабуся» у цьому році був взагалі один на всю Україну. Саме з цієї причини історія 56-річної Тетяни Огар, яка зуміла обійти всіх своїх конкуренток, привертає до себе максимальну увагу.
 
«Для нашої родини мама завжди наймолодша та найбажаніша, — розповіла дочка переможниці Наталія Гусакова. — Мій син Марк часто називає бабусю «Моя ти королево»! А я вважаю, що мені по-справж­ньому пощастило з мамою, хоча весь її «капітал» — це вміння бути поруч та підтримувати у важку хвилину. Тепер я передам моїм дітям і онукам цей прекрасний спадок і дуже сподіваюся, що це знання допоможе їм створити міцні, щасливі українські родини».
 
Сама ж Тетяна Огар вважає, що всі бабусі в Україні — найкращі, потрібно тільки зуміти розкрити свої таланти та красиво піднести їх оточуючим. І якщо завдяки всеукраїнському конкурсу діти й онуки стануть більше цікавитися історією своєї родини та свого роду, то вся наша країна буде у виграші. Адже історія всієї України починається з маленької крапельки під назвою «наша сім’я».

17 Я

Мабуть, найунікальнішою учасницею всеукраїнського конкурсу стала киянка Любов Хуторна. Свого часу вона отримала державну нагороду України, (орден «Княгині Ольги» третього ступеня), а ось уже в 2009 році отримала звання «Киянка року». Тепер же почесний список грамот і нагород поповнив ще й титул «Мама року-2016».
 
Зараз у родині Любові Хуторної виховується відразу дев’ятеро дітей, які свого часу пережили втрату рідних батьків, але їм дуже пощастило знайти небайдужих людей. А рівно десять років тому Любов разом із чоловіком Віктором узяли у свою сім’ю, де вже підростали двоє синів, першу прийомну дитину.
 
«Я щаслива жінка через те, що свого часу мені вдалося переконати чоловіка створити дитячий будинок сімейного типу, — розповідає Любов Хуторна. — Усього під дахом нашого будинку виросло сімнадцять дітей. П’ятеро з них уже вийшли на самостійний шлях та покинули наш будинок.
 
Але коли вони приїжджають до нас погостювати, а найчастіше це трапляється на мій день народження, наш будинок перетворюється на справжній святковий «палац».
 
За словами хресної матері одного з прийомних синів родини Хуторних, Антоніни Сиротюк, мати-героїня навчила її бути тактовною та турботливою стосовно дітей. Саме це поєднання любові й щирого бажання побачити у кожному малюку Особистість і допомогли Любові Хутор­ній стати знаменитою спочатку у своєму рідному селі, а тепер і на всеукраїнському рівні.
 
«Знайомство з цієї Жінкою змінює на краще життя бага­тьох людей, і я не стала винятком, — сказала Антоніна Сиротюк. — Поки в Україні є такі жінки, як Любов Хуторна, наша країна — непереможна!»
Моя мама може все!
 
А от мешканка Черкаської області (місто Шпола) Лілія Усик підкорила всіх членів конкурсного журі своїм шармом та чарівністю. Незважаючи на те, що в її родині виховується одразу троє маленьких дітей, вона завжди знаходить хвилинку для себе. Багатодітна мама встигає все: виховує дітей, не так давно отримала третій диплом про вищу освіту, допомагає як волонтер бійцям, які воюють у зоні АТО, а ще займає досить активну громадянську позицію.
 
«У мене понад сто поїздок на передову, — розповідає про себе Лілія Усик. — Разом із моїми бойо­вими подругами я допомагаю нашим захисникам із перших днів військових дій на Донбасі».
 
За свою нелегку працю Лілія регулярно отримує почесні грамоти від військових частин, а також від керівництва міської, районної та обласної влади на Черкащині. Хоча жінка й визнає, що максимальне задоволення отримує в той момент, коли у неї є можливість поганяти разом із синами в футбол або проїхатися з дітьми на велосипеді. А ще із задоволенням порається у саду, де на 16 сотках зуміла створити справжній рай для всієї своєї родини. А ось перемога у всеукраїнському конкурсі подарувала Лілії Усик довгоочікувану можливість зануритися у «жіночий світ»: СПА-салон та копітка робота візажистів зробили з багатодітної матусі справжню королеву краси.
 
А можливість познайомитися з фіналістками конкурсу з різних міст України, тільки додала Лілії впевненості в собі й додаткових сил. Попереду цю красиву та сильну жінку чекає ще чимало роботи, яка піде на благо, як її особистій родині, так й всій Україні.

І в декреті не дрімають

Мешканка Херсона Наталя Костик-Устенко отримала перемогу, адже свого часу зуміла стати справжнім та незамінним масовиком-затійником у ма­сштабах усього південного міста. Ще до заміжжя й народження первістка Наталя працювала головним спеціалістом служби у справах дітей Дніпровського райвиконкому, що на Херсонщині. За службовим обов’язком жінці доводилося організовувати дозвілля дітей-сиріт та залучати волонтерів до своєї нелегкої роботи. Тому, коли довелося піти у декрет, Наталя не втратила колишніх зв’язків і з задоволенням, що називається, «вийшла на новий рівень» у своєму житті.
 
«Наташа — справжня супер-мама, адже зуміла організувати в єдиний колектив велику кількість жінок, які перебувають у декреті, — розповіла про переможницю мешканка Херсона Олена Кротко. — Її маленькій доньці було трохи більше п’яти місяців, коли Наталя організувала свій перший благодійний ярмарок».
 
Справді, Наталія як соціальний працівник має величезний досвід спілкування з важкими підлітками, їхніми батьками, а також і з дітьми-сиротами. І якщо раніше вона із задоволенням організовувала для них походи в дельфінарій, цирк або театр, то тепер зуміла організувати жінок для збору коштів на користь дітей, які потребують опіки дорослих.
 
Молода мама на перший день народження своєї доньки створила у соціальній мережі «ВКонтакте» інтернет-групу під назвою «Мами в декреті НЕ дрімають». У цю групу вона запросила таких же «однодумців», як і сама: красивих і творчих , які також перебувають у декретній відпустці. Перший проект був дуже оригінальний.
 
Наталя зібрала 25 молодих мам та разом із ними менш аніж за місяць створила купу виробів ручної роботи. Пізніше їх із задоволенням розкупили гості міського благодійного ярмарку. А всі гроші, зібрані від продажу виробів та солодощів, пішли на закупівлю подарункових наборів для дітей-сиріт.
 
Завдяки своїй активній життєвій позиції Наталя Костик-Устенко також швидко стала знаменитою у своєму рідному місті. Її соціально-значущі проекти відвідує велика кількість людей, і кожен несе із собою не тільки сувенір, а й частинку тепла та любові цієї жінки. Своїм прикладом Наталія показує всім майбутнім мамам, що декретна відпустка — це не привід для депресії, а найкраща пора у житті.
 
Підбиваючи підсумки всеукраїнського конкурсу «Мама року 2016», можна сказати, що українські жінки довели: діти не додають клопоту, а навпаки — роблять наше життя щасливішим та більш повноцінним. Для кожної маленької людини її мама — найкрасивіша, найрозумніша та найсміливіша. Потрібно лише розпитати її гарненько, дізнатися про історію її життя та розповісти якомога більшій кількості людей про те, як живе твоя сім’я.
 
А Україна може пишатися своїми жінками, які стали справжніми берегинями домашнього вогнища.