Ірина Бекешкіна: Підкуп виборців спрацював особливо успішно

03.08.2016
Ірина Бекешкіна: Підкуп виборців спрацював особливо успішно

Ірина Бекешкіна дала прогноз на нову Раду. (Фото з сайта apostrophe.com.ua.)

У разі дострокових парламентських виборів до Ради можуть пройти п’ять політичних сил, однак їхні рейтинги говорять про те, що парламент зіткнеться з черговою проблемою створення працездатної коаліції. Про це в інтерв’ю «Апострофу» розповіла відомий соціолог, керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Втім вона вважає, що найближчим часом дострокові вибори навряд чи відбудуться, оскільки цього не захочуть депутати-мажоритарники, а також дві коаліційні фракції — «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка» (БПП).

— Ще недавно було багато розмов про те, що восени можуть відбутися дострокові парламентські вибори. Які сьогодні шанси у провідних партій?
 
— Якщо порівнювати з останніми парламентськими виборами, то в рейтингах партій відбулися певні зміни. Насамперед очевидно, що «Народний фронт» уже навряд чи підніметься на будь-яких виборах. Якщо говорити про лідерів, то це «Батьківщина».
 
Є результати різних опитувань, і якщо говорити про все населення, 12% — це її стабільний рейтинг. Потім на рівні 8-9% — Опозиційний блок, «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», Радикальна партія Ляшка. З прохідних це поки що все.
 
— А як справи з рейтингом двох анонсованих нових партій — перезапущеного «Демократичного альянсу» і ще однієї партії, яку створюють Чумак і Сакварелідзе?
 
— Друга політична сила, я маю на увазі ту, яку створює Віктор Чумак, ще не оформилася в партію, тому говорити про шанси можемо, але вставляти її як партію (в соціологічні опитування. — «Апостроф») поки що зарано. Це поки ще не партія.
 
Що стосується «Демократичного альянсу» Василя Гацька, то поки там не було нових сил, вони не були прохідними. Зараз потрібно подивитися — цілком можливо, що вони підійдуть до прохідного бар’єра.
 
— Нещодавні вибори у семи округах показали досить низьку явку. Як ви вважаєте, на наступні парламентські вибори люди підуть?
 
— Я хотіла б зазначити, що більше половини населення або не визначилися з партією, або не збираються йти на вибори. Тобто, якби зараз проходили дострокові вибори, то, за даними соціологів, лише близько половини населення згодні на них піти.
 
При цьому слід врахувати, що явка в опитуваннях вище, ніж реальна, стабільно мінімум відсотків на 10. І так відбувається не тільки в Україні.
 
Це пов’язано з тим, що серед людей, які не цікавляться політикою, значний відсоток тих, хто на вибори не ходить.
 
Тому можна сказати, що явка високою не буде, якщо нічого не зміниться і не зміниться ця апатія.
 
— Як ця апатія може вплинути на результати виборів?
 
— Існує закономірність, що люди, які налаштовані протестно, частіше ходять на вибори. Тому, по-перше, результати цих виборів можуть бути непрогнозованими.
 
По-друге, я не уявляю роботу коаліції, в якій чотири політичні сили — БПП, «Опоблок», «Самопоміч» і Радикальна партія Ляшка — набирають  приблизно однакову кількість голосів, будучи дуже різними.
 
Дуже важко сказати, хто і з ким буде створювати коаліцію.
 
— Є думки, що в разі дострокових виборів може бути утворена коаліція «Батьківщини» і Опозиційного блоку. Чи можливий такий варіант?
 
— Це неможливо. «Батьківщина» не буде створювати коаліцію з Опозиційним блоком, тому що це буде означати кінець її як політичної сили. Завжди, коли в нашому парламенті утвориться коаліція, то основна проблема полягає в тому, хто буде командувати. І як вони будуть домовлятися між собою, важко навіть уявити.
 
Утім я думаю, що дострокових виборів не буде, і з дуже простих причин: половина Верховної Ради — це мажоритарники. Вони вже у парламенті. Навіщо їм йти на ці вибори?
 
Це знову витрачати гроші, причому іноді з негарантованим результатом. «Народному фронту» вибори, очевидно, зовсім не потрібні. Та і БПП теж.
 
— Як би ви охарактеризували проміжні парламентські вибори в Раду, котрі відбулися нещодавно?
 
— Насамперед, це дуже низька явка на тлі апатії. Також очевидно, що такі речі, як підкуп виборців, спрацювали особливо успішно.
 
— Якщо говорити про соціологічні питання щодо президентських виборів, які шанси сьогодні у Порошенка бути обраним на другий термін?
 
— Шанси є. Більш того, якщо він буде в другому турі, то у нього є шанси перемогти, оскільки тут уже будуть голосувати не стільки за Петра Порошенка, скільки проти того, з ким він увійде в другий тур.
 
— Раніше його головним суперником називали мера Львова Андрія Садового, але через сміттєвий скандал його рейтинг сильно постраждав. Хто сьогодні є головним супротивником Порошенко?
 
— Поки що, за всіма опитуваннями — це Юлія Тимошенко.
 
— Тобто ви вважаєте, що якщо Юлія Володимирівна вийде у другий тур із Порошенком, то люди будуть голосувати проти неї?
 
— Думаю, що так.
 
— Серед соціологів існує думка, що, коли утворюється якась нова політична сила, у неї є шанси набрати близько 10%...
 
— Дійсно, якщо це одна партія. А якщо ці дві партії, як у випадку з політичними силами Лещенка і Чумака, то невідомо, як вони ці 10% будуть ділити між собою. Цілком можлива ситуація, що кожна з них не добере голосів до потрібних п’яти відсотків.
 
— Раніше в статуті «Демократичного альянсу» згадувалося, що ця партія є християнсько-демократичною, але на останньому з’їзді слово «християнський» зі статуту прибрали. Після цього партію розкритикували у Facebook. Як ви вважаєте, у партії додасться або зменшиться електорат після цієї зміни у статуті?
 
— Facebook — це взагалі не показово. Думка Facebook — це дуже невелика частина виборців. Я думаю, що оскільки туди зайшли відомі персони, то вони набагато більше виграли, ніж втратили. А що їм втрачати?