Експерти з Франції будуть адаптовувати українських аграріїв до правил Євросоюзу

03.08.2016
Експерти з Франції будуть адаптовувати українських аграріїв до правил Євросоюзу

Французький день в Україні. (Фото з сайту latifundist.com)

Під час зустрічі в Міністерстві аграрної політики та продовольства України радник Посольства Франції в Україні з аграрних питань Ніколя Перрен зауважив, що підтримка малих та середніх фермерських господарств є запорукою успішного розвитку сільського господарства України, тому французькі експерти готові ділитися своїм досвідом у здійсненні відповідних реформ. У тому числі — щодо змін законодавства в наближенні до європейських норм.
 
Відносини між Україною та Францією традиційно займають одну з ключових позицій саме у співробітництві у галузях сільського господарства. І це не тільки оцінене вітчизняними аграріями французьке насіння кукурудзи та інвестиції в будівництво заводів для його виробництва в Україні. За підтримки Посольства Франції в Україні започатковано проект «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області».
 
На основі французького досвіду валоризації традиційних продуктів харчування та європейської системи географічних зазначень проект передбачає з 2016 року підвищувати інформованість та оцінити потенціал додання вартості традиційним харчовим продуктам.
 
Поки що — у масштабах Львівської області, яка має яскраву національну ідентичність та характеризується високою динамікою розвитку продовольчого сектору.
 
Щоб підтримати Україну у впровадженні європейської системи географічних позначень, цей проект за­пропонує супровідну методику розвитку та валоризації традиційних харчових продуктів, адаптовану до українського контексту та з можливим впровадженням в інших областях України. Його реалізація включатиме три етапи: детальне вивчення потенційних харчових продуктів, семінари для учасників; вибір продуктів та рецептів; інформування та поширення досвіду на інші регіони України.
 
Термін реалізації: серпень—грудень 2016 року.
 
«Ми надаємо важливе значення започаткуванню співпраці в рамках підписаного у квітні цього року Меморандуму між Мінагрополітики та Державною установою з питань сільськогосподарської та морської продукції Французької Республіки
«ФрансАгріМер», що передбачає обмін досвідом для здійснення економічного моніторингу та аналізу сільськогосподарських ринків», — каже заступник Міністра Олена Ковальова.
 
Серед пріоритетних напрямків — співробітництво при аналізі сільськогосподарських ринків, насінництва та охорони прав на сорти рослин, в експертній підтримці розвитку малих фермерських господарств, локальних брендів сільськогосподарської продукції та виробництва нішових продуктів в Україні.