Мустафа Джемілєв: у Криму 22 активiсти зникли безслідно

02.08.2016
Лідер кримськотатарського народу, який прибув до Туреччини для участі у Всесвітньому конгресі кримських татар, відверто назвав російських окупантів у Криму бандитами.
 
До турецького міста Ескішехір делегація з України прибула для того, щоб розповісти про реальний стан справ у житті кримських татар на окупованому півострові. Світова громадськість повинна знати про те, що люди часто змушені тiкати з Криму, щоб урятувати своє життя.
 
Уповноважений у справах кримськотатарського народу при Президенті України Мустафа Джемілєв заявив про справжній геноцид кримсько­татарського народу, який нині чинять представники російської влади.
 
«Тільки за останні кілька місяців у Криму пропали безвісти 22 людини, і поки що не вдалося знайти жодної з них, — заявив екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв. — Серед зниклих та загиблих є активісти Автомайдану та Євромайдану, а також люди, які брали участь у кримсько­татарському русі та пов’язані з громадською ініціативою «Український національний дім Криму».
 
Не треба тішити себе ілюзіями: ми маємо справу з країною-агресором, яка планомірно винищує наш народ».
 
Мустафа Джемілєв також виступив зі своїм зверненням до влади і народу Туреччини на місцевому телебаченні. Він у прямому ефірі попросив лідерів дружньої країни ввести санкції проти Російської Федерації, що анексувала півострів.
 
«У Туреччині ми бачимо споріднену нам країну, без підтримки якої ми не зможемо повернути Крим та створити там свою кримськотатарську автономію, — заявив Мустафа Джемілєв. — Насамперед слід дотримуватися прав людини, а вже потім можна говорити про торгівлю. Не можна співпрацювати з бандитами, які приходять у ваш будинок і відбирають те, що належало вам по праву. Генасамблея ООН повинна обрати найсуворіше покарання для Росії за анексію Криму».
 
На даний час в’їзд до анексованого Росією півострова для лідерів кримськотатарського народу Рефата Чубарова та Мустафи Джемілєва заборонений рішенням російської влади. А член виконавчого комітету Світового конгресу кримських татар Ервін Ібрагімов був викрадений кілька місяців тому просто зі своєї машини. Про його місцезнаходження і досі нічого не відомо. Двома тижнями раніше верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу, звинувативши його у блокаді півострова, а також в екстремістській діяльності.
 
Нагадаємо, що за останні дванадцять місяців виконавча рада Всесвітнього конгресу кримських татар провела п’ять засідань, по черзі у кожній із трьох країн, де створені найбільш впливові діаспори кримськотатарського народу (Литва, Румунія та Україна). Усього ж структури, які об’єднують кримських татар із метою захисту своїх інтересів, створені у більш ніж ста країнах світу. У тому числі в Туреччині, США, Канаді, а також у країнах Західної Європи та Середньої Азії.