Щоб молитва стала «чатом»: у Польщі закінчилися Світові дні молоді

02.08.2016
Щоб молитва стала «чатом»: у Польщі закінчилися Світові дні молоді

У Польщі закінчилися Світові дні молоді — наймасовіше зібрання католицької молоді світу. Впродовж п’яти днів на цьому заході перебував Папа Франциск — це був перший візит понтифіка до Польщі. Тисячі людей відвідали суботню месу, яку Франциск  відслужив у Кракові. Вони зібралися біля церкви святого Івана Павла ІІ, якого понтифік канонізував у квітні 2014 року.
 
Повернувшись зі зворушливої подорожі до нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, Папа Римський звернувся з промовою до молоді: «Ми не можемо подолати ненависть iще більшою ненавистю, насильство — ще більшим насильством, терор — новим терором. Єдина наша відповідь цьо­му світу війни — то братерство». Він закликав виявляти милість до біженців та людей, що перебувають у скруті.
 
Неділя була останнім днем п’ятиденного візиту Папи Римського до Польщі. У цей день на полі біля польського селища Бжеґі відбулася  меса закриття Світових днів молоді — Свята меса послання, під час якої понтифік оголосив місце та дату наступного заходу — Панама 2019 року. Панама — це майже чотиримільйонна країна в Центральній Америці, 90 відсотків її населення становлять католики.
 
У богослужінні за участю Папи Римського Франциска узяли участь, за різними даними, від 2,5 до трьох мільйонів людей. Понтифік звернувся з промовою до молодих католиків, використовуючи термінологію з галузі інформатики. Папа Римський закликав молодь, щоб молитва стала їхнім «чатом», а Євангеліє служило «пошуковою системою» в житті.
 
Папа також сказав молоді: «Вас можуть звинувачувати у тому, що ви надто багато мрієте, бо ви вірите в існування іншого світу, того, в якому немає місця ненависті між народами...
 
Хай вас це не зупиняє! Із посмішкою на обличчі і відкритими для обіймів руками ви заохочуєте до надії». Понтифік закликав молодь не засмучуватися. Він назвав смуток «вірусом, який вражає і позбавляє руху, який зачиняє усі двері, заважає усе почати знову. Під час святої меси було прочитано фрагмент Євангелії церковнослов’янською мовою.
 
Організатори Світових днів молоді таким чином хотіли сигналізувати єдність християнства.
 
Опісля Папа Франциск поїхав на зустріч iз волонтерами, які долучилися до організації Світових днів молоді. У своїй промові він закликав, щоб молоді були надією на майбутнє: за словами Папи, існують дві умови: пам’ять і відвага. Йдеться про те, щоб пам’ятати про родину, про те, що ми отримали від літніх людей, тому варто розмовляти з дідусями. І слід пам’ятати про історію, яка є за нами.
 
Святійший отець також звернувся до паломників iз вікна Палацу краківських архієпископів. Понтифік подякував усім за те, що останніми днями його сердечно прийняли в Польщі.
 
Небо було милостивим до учасників Світових днів молоді — стояла чудова погода. Але в останній день візиту Папи розпочалася злива, тому заплановану пишну церемонію прощання на полі аеродрому замінили скромнiшою — в приміщенні аеропорту, за участю понтифіка, католицьких ієрархів Польщі, польського президента Анджея Дуди з дружиною та прем’єр-міністра Беати Шидло і членів уряду.
 
На прощання оркестр зіграв на злітній смузі мелодію пісні британської рок-групи Queen — We Are The Champions («Ми — чемпіони»). Під час польоту до Риму понтифік провів додаткову прес­конференцію для 70 журналістів iз 15 країн, які перебували на борту літака. Понтифік продемонстрував почуття гумору, сказавши їм, що «Польща пережила чергову інтервенцію, цього разу — молоді». 
 
У неділю та вчора прочани масово поверталися літаками, автобусами й поїздами зі Світових днів молоді до своїх країн. З огляду на велику кількість пасажирів на залізничу станцію потрібно було прибути за годину до від’їзду. Аеропорти також були вщент переповненими.  Спеціальна організація транспорту на краківських вокзалах мала тривати до 14:00 години понеділка, але цей час було продовжено. Учора ситуацію подорожніх додатково ускладнили зливи.
 
Варто зазначити, що польська влада дуже вправно впоралася з проведенням масового заходу. Не сталося жодного терористичного акту чи подібного інциденту. Святкову атмосферу дещо затьмарила смерть від серцевого нападу в п’ятницю, 29 липня, 58-річної журналістки італійського державного телебачення RAI Анни Марії Якобіні.
 
Вона прибула до Кракова висвітлювати події заходу. За безпекою Світових днів молоді стежили 3,5 тисячі лікарів, медсестер та медичних рятівників. За дні форуму вони надали допомогу приблизно чотирьом тисячам учасників, повідомила речниця служби швидкої допомоги Кракова Йоанна Сєрадзька.