«Класична» інтрига: «Динамо» і «Шахтар» — єдині, хто не має очкових втрат

02.08.2016
«Класична» інтрига: «Динамо» і «Шахтар» — єдині,  хто не має очкових втрат

Стартові матчі чемпіонату чітко показали головних фаворитів турніру. Так, за перші два тури виокремилась шістка клубів, які, найімовірніше, і будуть боротися за місця під єврокубковим сонцем. Коло ж претендентів на національне «золото» швидко звузилося до двох команд — на старті лише «Динамо» та «Шахтар» набрали максимальну кількість очок, продемонструвавши таким чином свої чемпіонські амбіції. 
Примітно, що обидва флагмани вітчизняного футболу поки без надзусиль виграють свої поєдинки, вкотре змушуючи згадувати слова очільника УПЛ Володимира Генінсона, котрий перед стартом нового сезону обіцяв багато цікавих матчів. 
Вочевидь розраховувати на щось цікавеньке можна буде хіба що в другій частині чемпіонату, коли національний «пелетон» розділиться на два «профільних» секстети. Утім, здається, і тоді мало що зміниться в плані змагальної інтриги. «Динамо» та «Шахтар» виглядають беззаперечними фаворитами чемпіонської гонки. І, можливо, за умов, коли в національній першості є пара чітких лідерів, одним із найкращих проектів реформування ЧУ міг би бути варіант iз «плей-оф», з розведенням двох сіяних колективів по різних «поверхах» турнірної сітки... Утім, як казав відомий політик: маємо те, що маємо.
Наразі вітчизняні гранди штампують перемоги, готуючи плацдарм до першого в рамках нового чемпіонату українського «класико», яке має відбутися в сьомому турі. 

Тріумфальне повернення Ярмоли

На старті сезону кияни здолали «Олександрію» та «Карпати». В обох матчах чемпіони здобували перемоги за рахунок індивідуальних дій окремих виконавців: якщо у грі з «жовто-чорними» добре себе проявив Мораес, то поєдинок з львів’янами пройшов під знаком феєричного повернення Ярмоленка, котрий уперше з’явився на полі після триматчевої дискваліфікації.
 
26-річний хавбек «Динамо», прагнучи реабілітуватися перед уболівальниками після провального Євро, вкотре довів, що гра киян з Ярмолою у складі набуває додаткової солідності та яскравості.
 
Головний же тренер «біло-синіх» Сергій Ребров так прокоментував повернення Ярмоленка: «Ми виграли 2:0, і Ярмоленко забив два м’ячі — як ще можна оцінити його гру? При цьо­му потрібно оцінювати не лише його забиті м’ячі, а й бажання грати на команду. Він відпрацьовував і в атаці, і в обороні. За це, напевно, й був винагороджений».
 
А донецький «Шахтар» після вдалого старту у Лізі чемпіонів успішно зіграв і з одеським «Чорноморцем». Відзначимо, що наставник «гірників» Паулу Фонсека у цьому матчі пішов на суттєві кадрові зміни, довіривши місце на полі тим, хто останнім часом перебував у резерві. Зокрема, уперше в сезоні зіграла пара центральних захисників Кучер-Ракицький.
 
Проте й без кількох ключових футболістів «Шахтар» розгромив одеситів. «Моряки», до слова, вдало оборонялися у першому таймі й навіть скоротили відставання у рахунку у другій половині зустрічі, але фатальні помилки при стандартах не дозволили їм «зачепитися» бодай за нічию.
 
На відміну від двох грандів вітчизняного футболу «Зоря» — один із претендентів на «бронзу» — свій матч другого туру виграти не змогла: у виїзному поєдинку «чорно-білі» зіграли внічию з кропивницькою «Зіркою». Перше очко у еліті новачкам прем’єр-ліги приніс точний удар Кучеренка  незадовго до кінця зустрічі.
 
Розписали мирову в  «дніпровському дербі» й «Сталь» та «Дніпро»: на гол «дніпрянина» Блізніченка «сталевари» відповіли влучним пострілом Комваліуса. «Не вистачило досвіду», — головний тренер «біло-синьо-блакитних» Дмитро Михайленко назвав головну причину, що не дозволила його молодим підопічним переграти «сталеварів».

Феєрія голів і «космодром» Кварцяного

Окрасою ж туру став поєдинок між «Олександрією» та «Ворсклою» — двома командами, які минулого тижня не надто вдало стартували у кваліфікаційному турнірі Ліги Європи. Після єврокубкової «засухи» обидва клуби прагнули порадувати своїх уболівальників голами й, що головне, здобути три пункти.
 
Як виявилося, більше бажання було у олександрійців, які трьома голами у першому таймі вирішили долю протистояння (3:2). Після матчу головний тренер «Олександрії» Володимир Шаран похвалив своїх футболістів за волю до перемоги, але водночас заявив, що команді ще варто по­кращити гру в обороні.
 
Зі словами Шарана важко не погодитися, адже в трьох офіційних поєдинках сезону його підопічні пропустили 10 голів.
 
Голеву феєрію подарували своїм шанувальникам футболісти «Волині» та «Олімпіка», забивши на двох чотири м’ячі. Маючи перевагу у два голи, лучани, здавалося, впевнено доведуть справу до перемоги, але «Олімпік» проявив характер, наприкінці матчу вирвавши нічию.
 
Розчарований результатом, тренер «Волині» Віталій Кварцяний різко розкритикував своїх підопічних: «Була жалюгідна, потворна біганина. При тому навіть імітація боротьби все одно могла дати якийсь ефект, але не вистачило характеру, тому такий результат».
 
Водночас Кварцяний пожалівся і на проблеми клубу із Луцька: «Такого за мою 40-річну роботу ніколи не було. Завжди шукав шанс, можна було когось взяти, підсилити. Зараз узяти нікого. Нам дуже цікаві організації (ФІФА. — Ред.) заблокували все, хоча ми розрахувались, а вони нічого не хочуть робити. Я, як космонавти перед зльотом. Ніяк злетіти не можу».

ТАБЛО

Прем`єр-Ліга. 2-й тур. «Чорноморець» — «Шахтар» — 1:4 (Філімонов, 61 — Селезньов, 51; Фред, 59; Едуардо, 90; Коваленко, 90+2); «Волинь» — «Олімпік» — 2:2 (Хобленко, 18; Герасим`юк, 58 — Поступаленко, 72; Петров, 90+7); «Зірка» — «Зоря» — 1:1 (Кучеренко, 87 (пен.) — Гордієнко, 73); «Дніпро» — «Сталь» — 1:1 (Блізніченко, 60 (пен.) — Комваліус, 78); «Карпати» — «Динамо» — 0:2 (Ярмоленко, 31, 84); «Олександрія» — «Ворскла» — 3:2 (Старенький, 14; Запорожан, 16 (пен.); Грицук, 37 — Коломоєць, 25; Хльобас, 57).
Лідери: «Шахтар», «Динамо» — 6, «Дніпро», «Зоря» — 4, «Ворскла», «Олександрія» — 3.
Бомбардир: Мораес («Динамо») — 3.
* * *
Перша Ліга. 2-й тур. «Арсенал» — «Полтава» — 0:1; «Скала» — «Миколаїв» — 0:0; «Суми» — «Верес» — 0:2; «Авангард» — «Черкаський Дніпро» — 0:1; «Інгулець» — «Оболонь-Бровар» — 0:1; «Гірняк-Спорт» — «Іллічівець» — 1:3; «Колос» — «Геліос» — 1:3; «Десна» — «Нафтовик-Укрнафта» — 1:0; «Тернопіль» — «Буковина» — 0:2.
Лідери: «Геліос», «Іллічівець», «Верес», «Десна», «Оболонь-Бровар», «Полтава» — 6.
Бомбардири: Кушніренко («Полтава»), Луценко («Геліос») — 3.