У Львові відновили старовинну флорентійську мозаїку

29.07.2016
На фасаді колишнього костелу Найсвятішого Серця Ісусового і монастиря францисканок, що розташований у місті Лева на вулиці Лисенка, 43, відновили флорентійську мозаїку «Найсвятіші Тайни». 
 
«Із благословення митрополита Димитрія Рудюка закінчили реставрацію та консервування чудесної мозаїки «Найсвятіших Тайн» над входом у наш храм, — повідомив отець Назар Лозинський. — Була величезна загроза повного обсипання.
 
Завдяки оперативності, майстерності та професіоналізму Святослава Владики, за що йому та реставраторам величезне «Спаси Боже», вдалося врятувати витвір мистецтва. Рівно ж дякую Миколі Гарасиму за риштування!»
 
Отець Назар Логинський також подякував усім парафіянам за матеріальну допомогу, адже саме завдяки цій підтримці храму повернено його первинну красу. На фасаді храму, до речі, є флорентійська мозаїка, на якій зображений Христос із Державою в руках.

ДОВІДКА

Храм святителя Іоанна Златоустого був збудований ще наприкінці ХІХ століття, як центральний храм монастиря францисканок — для ордену францисканок Римо-католицької церкви у Львові.
 
Тоді це був храм Найсвятішого Серця Ісусового і будувався він, як і весь монастирський комплекс, iз великим розмахом. Зараз храм  у підпорядкуванні УПЦ КП.
 
Збудований вiн iз червоної та жовтої цегли за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича. Окрім того, у храмі є чудові розписи, а в абсиді збереглися три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887—1889 роках.