На Херсонщині в іноземців "віджимають" бізнес на 10 млн гривень

29.07.2016
На Херсонщині в іноземців "віджимають" бізнес на 10 млн гривень

Аграрні інвестори зi США та Туреччини просять владу України захистити їх від нахабного свавілля «перевертнів у погонах», які, на їхню думку, відпрацьовують чергове замовлення. Підприємці, що працюють на Херсонщині, написали відкритий лист до Президента України Петра Порошенка, до Генеральної прокуратури України, а також директору Національного антикорупційного бюро.
 
«Нашу роботу просто паралізували безпідставні перевірки з боку працівників прокуратури, — прокоментував ситуацію президент ТОВ «Глобал-Інвест» Грег Лайтфут. — Від імені іноземних інвесторів, від імені бізнесменів США я звертаюся до Президента України з проханням зупинити свавілля прокуратури, захистити іноземних інвесторів та взяти на контроль цю замовну справу».
 
За словами іноземних інвесторів, зараз на Херсонщині незаконними методами намагаються провести відчуження орендованих земель, на яких вирощують сільськогосподарські культури. Під питанням робота успішних підприємств, де працевлаштовано близько 400 мешканців села Надеждівка Чаплинського району.
 
За словами юриста підприємств Олени Козачок, компанії з іноземним капіталом на Херсонщині змушені працювати собі на збиток, однак поки що не йдуть на звільнення працівників. Інвестори визнають, що, незважаючи на те, що південь України є ідеальним місцем для розвитку спільних підприємств та має великі можливості для експорту продукції, їхню роботу зробили нестерпною.
 
«Тільки за один рік проти херсонських підприємств з іноземними інвестиціями було відкрито дві адміністративні справи та ще три кримінальні провадження, — зазначила адвокат іноземних інвесторів Євгенія Бела. — Під час проведення слідчих дій було організовано 7 обшуків. При цьому працівники підприємств не отримують свою зарплату в повному обсязі, адже підприємства не змогли обробити в цьому році свою землю та, відповідно, зібрати урожай. Через бездіяльність правоохоронних органів в одному з офісів невідомі бандити викрали всю техніку підприємства на загальну суму понад 10 мільйонів гривень».
 
Грег Лайтфут зазначив, що ситуація навколо бізнесу на Херсонщині та в Україні в цілому викликає серйозне занепокоєння. На його думку, співробітники прокуратури Херсонської області продовжують використовувати у своїй роботі методи часів Януковича. Такі старі методи «віджимання» бізнесу, як шантаж, рейдер­ство та вимагання, досі залишаються на озброєнні.
 
При цьому іноземний підприємець відверто назвав імена та прізвища посадових осіб і народних депутатів, які, на його думку, «кришують» цю замовну справу.
 
«У нас є всі підстави вважати, що замовником таких дій є народний депутат від БПП Микола Паламарчук, — зазначила адвокат іноземних інвесторів Євгенія Бела. — Наприклад, у нашому розпорядженні є звернення цього депутата до керівника місцевої прокуратури міста Генічеськ, яке за фактом є докладною інструкцією щодо відкриття кримінальних проваджень проти власників фірми «Харістрон». При цьому помічники нардепа активно беруть участь у всіх подіях навколо нашого підприємства, а понятим при одному з обшуків офісів «Харістрона» був охоронець офісу нардепа».
 
За словами Грега Лайфута, якщо звернення будуть ігноруватися офіційними інстанціями, іноземні інвестори готові вдатися до більш радикальних кроків та апелювати до міжнародної спільноти.