Бразильський «двигун» для «синьо-жовтих»

29.07.2016
Невиразна гра української збірної на французькому Євро викликала негативну реакцію вітчизняних уболівальників. Відчуваючи й свою провину перед фанатами, керівництво ФФУ зараз, здається, готове на радикальні зміни для відро­дження репутації головної команди в очах футбольної спільноти.
Після появи перших іноземців у тренерському штабі національної команди не виключено, що з’являться легіонери й у складі «синьо-жовтих». 

Не перший досвід Маркевича

Чутки довкола натуралізації  ключових гравців «Шахтаря» — Тайсона та Марлоса, котрі, за словами Мирона Маркевича, не проти грати за збірну України, з’явилися одразу після того, як Мирон Богданович очолив комітет національних збірних ФФУ.
 
Обоє добре знайомі Маркевичу, котрий співпрацював з ними під час своєї роботи в «Металісті». Тоді, у Харкові, разом з Євгеном Красніковим (колишнім спортивним директором харківського клубу, а нині — «спортдиром» національних збірних), знаний наставник створив боєздатну команду, лідерами якої були саме південноамериканці.
 
Нагадаємо, що одного разу харківський «легіон» уже допомагав першій збірній України. Натуралізовані задля клубних інтересів Марко Девич та Едмар стали в нагоді й «синьо-жовтим».
 
На деякий час Едмар Галовський застовпив за собою місце в центральному трикутнику, а серб Девич зумів дещо загострити гру української збірної в атаці, загалом забивши у 35 поєдинках сім голів.
 
Чергове пришестя «варягів» сприймається неоднозначно. З одного боку, нашій збірній, як кисень, потрібні креативні люди, здатні «розігнати» українську атаку. З іншого, «парад легіонерів» — це своєрідне гальмо для розвитку доморощених футболістів.
 
Самі ж ініціатори запрошення легіонерів до збірної — Маркевич та Красніков — наводять вагомі аргументи для «захисту» озвученої ініціативи. Новоспечений спортивний директор «синьо-жовтих» наголошує, що зараз для підсилення головної команди всі засоби хороші: «Звісно, головне наше завдання — виростити своїх обдарованих футболістів, але зараз, особливо після провалу на Євро, ніхто чекати не хоче, уболівальники вимагають результату».
 
Мирон Маркевич конкретизує: «Тайсон і Марлос дійсно прагнуть виступати за нашу команду. На їхню користь і те, що вони не втекли з країни в період кризи. Я переконаний у тому, що ці легіонери можуть створити конкуренцію Ярмоленку і Коноплянці на флангах. Українці є лідерами атак збірної, проте, коли в них не йде гра, їх і замінити, по суті, нікому».
 
Схоже, бразильці справді готові прийняти пропозицію ФФУ. Той же Тайсон уже кілька років співає на матчах Державний гімн України. А його одноклубник Марлос теж не раз висловлював прихильність до нашої країни: «Можливість зіграти за збірну є, і я над нею думаю. Якщо таке станеться, то це буде мій подарунок українцям, які мене добре тут прийняли».

Чемпіони — теж iз легіонерами

Варто  зазначити, що натуралізацією футболістів не гребують і провідні збірні світу, запрошуючи спортсменів, які народилися в інших країнах.
 
Пригадується, як аргентинець Каморанезі допоміг італійцям виграти ЧС-2006. Є й інші успішні приклади: бразилець Сенна був ключовим гравцем іспанської команди на переможному Євро-2008, а уродженець польського Ополе Клозе не лише здобув титул чемпіона світу у складі німецької збірної, а й став найкращим бомбардиром в історії «мундіалів».
 
Загалом, проблема натуралізації легіонерів нині є напрочуд актуальною, проте експерти сходяться на думці, що іноземців слід запрошувати лише тоді, коли вони точно принесуть користь збірній.