П’яні водії платитимуть 10,2 тис. грн штрафу

28.07.2016
Влада вирішила здійснити чергову спробу у вирішенні проблеми п’яних водіїв. Відучора, із 27 липня, вступили в дію нові штрафи за кермування у нетверезому стані, з якими, як-то кажуть, краще не жартувати.
 
Адже тепер відповідальність водія після пропущеного кухля пива чи кількох чарок чогось міцнішого (до речі, йдеться про водіння як в алкогольному, так і в наркотичному й інших видах сп’яніння) може обернутися в неабияку суму — 10 тис. 200 грн., що втричі більше, ніж у законі попередньої редакції. І на додаток  — полісмени мають повне право вилучати права на водіння авто.
 
«Кожну п’яту дорожньо-транспортну пригоду в Україні скоюють нетверезi водії, — зазначив Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у «Фейс­буці». — Впевнений, що завдяки підписаному Закону в руках правоохоронців з’явиться додаткова зброя та інструменти для наведення порядку на дорогах». 
 
Тож у разі, коли водія вперше притягнуть до відповідальності за нетверезе водіння, він платитиме штраф 10 тис. 200 грн., що становить 600 неоподатковуваних мінімумів, і буде по­збавлений права водіння на один рік. У попередній редакції Кодексу про адміністративні правопорушення за керування в нетверезому стані був передбачений штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів (3 400 грн.) і позбавлення права водіння на термін від 1 до 2 років.
 
Якщо ж водій вдруге «попадеться» на тому самому — штраф складе вже 1200 неоподатковуваних мінімумів (20 400 грн.) iз позбавленням прав на строк до трьох років. Із кожним наступним разом горе-водій, котрому не дійшло з перших випадків, платитиме вже 40 800 грн. штрафу (2400 неоподатковуваних мінімумів) і втратить право водити авто аж на 10 років.
 
Окрім цього, в новій редакції Закону сказано, що за вживання водієм алкоголю і т.п. після ДТП або після того, як авто було зупинено на вимогу поліцейського, до проведення мед­огляду, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів або адмінарешт на строк 15 діб iз позбавленням прав на три роки.