Житомирщина може втратити кілька сіл і 400 га землі через видобуток корисних копалин

27.07.2016
Житомирщина може втратити кілька сіл і 400 га землі через видобуток корисних копалин

Кілька сіл у Коростенському районі на Житомирщині можуть зникнути через те, що у надрах землі під ними залягає родовище титаново-ільменітових руд. Сотні людей ризикують втратити малу батьківщину, тому мешканці сіл, що потрапили під приціл рудовидобувачів, вийшли під стіни Житомирської ОДА з плакатами «Кому війна, а кому — надприбутки», «Не дамо олігархам знищити Полісся», аби відстояти своє право на спокійне життя.
 
Найбільше селян турбує те, що майбутній кар’єр — це потенційне джерело радіації, що загрожує порушенням екосистеми. Та й залишати свої обжиті домівки і рідні краї ніхто не згоден, хоча інвестор — товариство «Валки-Ільменіт» — готовий виплатити грошову компенсацію кожному мешканцю у розмірі 12 185 грн. за квадратний метр житла.
 
«За житло площею 100 кв. м. житель отримає більше мільйона двохсот тисяч гривень, плюс до цього передбачається відшкодування вартості землі і садових дерев», — зазначив директор iз капітального будівництва ТОВ «Валки-Ільменіт» Олександр Яковчук.
 
Тим не менш, під стінами Житомирської ОДА жителі сіл Стремигород, Діброви і Болярки звертались до депутатів із проханням не давати дозвіл на видобуток руд, а тверезо зважити всі «за» і «проти» такого рішення, котре може потягнути за собою невиправні результати.
 
Територія, котра сьогодні обжита людьми і господарством, може перетворитися в урвище глибиною більш ніж 100 м і зайняти, (на хвилиночку!), 385 га землі. Свій погляд «проти» висловили екологи і народний депутат Валентин Дідик: «У нас, на Дніпропетровщині, ще в 1958 році був побудований найбільший кар’єр iз видобутку ільменітової і титанової руди. Наслідки «вичерпуємо» до сих пір. На місці родовища все завалено відходами, вода отруєна. До цього дня деякі райони не мають питної води. Тільки з проголошенням незалежності України почали будувати водопроводи в селах».
 
Нардеп переконаний, що новий кар’єр не дасть Україні прибутку, натомість негативно вплине на природу і здоров’я народу.
 
За словами ж представників товариства «Валки-Ільменіт», ситуація навколо кар’єру гіперболізована і насправді не потягне за собою жодних жахливих результатів, які надумали селяни, а дасть Україні неабиякий підйом.
 
«Держава від реалізації Стремигородського проекту отримає прибуток близько 15 мільйонів гривень щорічно плюс 1200 робочих місць із середньою заробітною платою більше шести тисяч гривень за мі­сяць, — запевнив Олександр Яковчук. — Крім того, за проектом планується обов’язкова рекультивація земель. На місці виробок будуть створені зарибнені озера і місця для відпочинку. Всі навколишні землі планується засадити лісом».
 
Тим часом на сесії Житомирської обл­ради депутати, все ж прислухавшись до селян щодо дозволу на видобуток ільменіту, відтермінували рішення, вирішивши створити робочу групу, аби достеменно перевірити всі ризики. Тож далі буде.