Україна залишається перед загрозою дефолту

27.07.2016
Україна залишається перед загрозою дефолту

Наша держава, попри всі відчайдушні спроби фінансового порятунку, і надалі залишається у переддефолтному стані. Принаймні так вважає міжнародна рейтингова агенція «Фітч». Саме вона вчора підтвердила довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в національній валюті на рівні «CCC» («переддефолтний»).

У такому ж стані підтверджено довгостроковий рейтинг пріоритетних незабезпечених облігацій країни в національній валюті, що свідчить про певну, м’яко кажучи, недовіру зарубіжних аналітиків до вітчизняної грошової одиниці. Короткостроковий рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні «C» — тобто на два порядки краще.

Раніше «Фітч» підтверджувала цей стан справ у нашій державі наприкінці травня. Нині ж вирішила не відмовлятися від власних слів. На думку укладачів рейтингу, глобальні проблеми в українській економіці залишаються. Тобто в нашій державі відсутні ключові фактори, необхідні для підвищення рейтингу в національній валюті, включаючи фактор сильних фундаментальних показників щодо державних фінансів, щодо зовнішніх фінансів і фактор пріоритетності кредиторів у національній валюті щодо кредиторів в іноземній валюті. Простіше кажучи, це «дірка» у бюджеті, великий обсяг зовнішніх боргів, а також сумний стан банківської системи — головним чином кредити, видані в іноземній валюті.

Перераховані тут проблеми назагал віддзеркалюють стан справ у вітчизняній економіці. Кілька днів тому системні проблеми в економіці України визнав сам Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, заявивши, що вона, себто економіка, не використовує величезний потенціал, яким володіє.

«На жаль, наша економіка надто слабка», — самокритично зізнався керівник Кабміну. Найбільший фактор ризику, за його словами, — недостатня енергоефективність. «Ми не конкурентні, тому що споживаємо енергії у два-три рази більше, ніж наші сусіди», — заявив Прем’єр.

Яскраве свідчення цього — показник промислового виробництва, яке, несподівано для багатьох, упало за підсумками червня 2016 року. Промвиробництво України за цей місяць стало на 3,4% меншим, ніж торік у цей самий період, — і на 2,1% менше у порівнянні з попереднім місяцем, травнем. Утім за підсумками першого півріччя зафіксовано зростання промислового виробництва на 2%. У порівнянні з величезними цифрами попереднього падіння говорити про вихід на нуль наразі не доводиться.

Тим часом, за словами директора Інституту економічних і суспільних дослі­джень Володимира Панченка, наша економіка у нинішньому році зростатиме. Але не настільки, аби населення відчуло це у своїх гаманцях. «Зростання цін на зовнішніх ринках дає ріст ВВП України. Цей показники залежать напряму вже упродовж 15 років, — сказав він. — Прогнозується, що у 2016 році ці ринки зростуть».

А ТИМ ЧАСОМ...

Європа робить. Але мало...

На думку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, Європа робить недостатньо для відновлення української економіки. «Немає ознак стабільності в Україні, ця країна втратила частину своєї території і населення. Попередня економічна структура потерпіла крах, й існування країни залежить від зовнішнього фінансування. Вартість коштів, необхідних для виживання, зросла, — підсумував він. І додав: З європейської точки зору, ситуація в Україні є питанням совісті. І сьогодні Європа вчиняє не дуже добре».