Майже 2 млн абітурієнтів подали заяви на вступ до українських вишів

26.07.2016
Майже 2 млн абітурієнтів подали заяви на вступ до українських вишів

Цьогоріч черги до приймальних комісій невеликі — бо документи у більшості випадків абітурієнти подають через інтернет. (Фото з сайта kpi.ua.)

27 липня, закінчується термін подачі заяв на вступ до вищих навчальних закладів. Прийом триватиме до 18-ї години. Уже у перший день абітурієнти подали майже 100 000 заяв. Нині число заявників — більше 544 тисяч абітурієнтів.  Вони подали понад  1млн. 792 тисячі заяв на вступ до вищих навчальних закладів (загальний обсяг заяв, що враховує документи, подані на вступ для здобуття  п’яти різних освітньо-кваліфікаційних рівнів). Загалом це на 396,1 тисячі більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Одним із нововведень цьогорічної кампанії є подача документів лише в електронній формі на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ez.osvitavsim.org.ua). Однак у перший же день сайт був перевантажений і на певний час абітурієнти не мали можливості там реєструватися.
 
«Інфоресурс» пояснює, що, за їхньою статистикою, саме на перший та на останній дні подачі документів припадає найбільше навантаження на сайт. У перший — уже виникли. Сайт може зависнути й завтра. 
 
Нагадаємо: для того, щоб подати документи в електронній формі, абітурієнту потрібно відсканувати всі необхідні документи, попередньо визначені у «Правилах прийому» будь-якого вишу. А вже після оприлюднення списків рекомендованих до зарахування (починаючи з 1 серпня) абітурієнти у вибрані вищі навчальні заклади повинні будуть принести відповідні оригінали та копії документів особисто.
 
Подати документи в електронній формі все ще мають можливість абітурієнти, які отримали цьогорічні сертифікати ЗНО і бажають вступити на денну форму навчання за ступенями «молодший бакалавр», «бакалавр (магістр і спеціаліст медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань)». 
 
Приймальні комісії у кожному виші, незважаючи на інтернет-інновації, не припинили існувати. Вони здійснюють реєстрацію абітурієнтів, які бажають отримати освіту заочно; також тих, хто подає документи на магістратуру, і абітурієнтiв, які претендують на квоти, адже їхні документи має перевірити юрист, який є у приймальній комісії. Її члени є одночасно своєрідними інформаційними центрами, вони просто зобов’язані дати відповіді на всі запитання про вступну кампанію.