Херсонський суднобудівний завод Вадима Новинського обшукала СБУ

26.07.2016
На Херсонському суднобудівному заводі співробітники СБУ провели обшуки. Підприємство, підконтрольне народному депутату від «Опозиційного блоку» Вадиму Новинському, співробітники українських спецслужб обшукали у рамках розслідування справи про фінансування терористичних груп.
 
Слідчі дії також відбувалися і в інших офісах структури «Смарт Мерітайм Груп», що перебувають у різних частинах України.
 
Зокрема, правоохоронців зацікавила діяльність представництва компанії Regal Petroleum в Україні (село Яхники, Полтавська область), а також компанії, що є мажоритарним акціонером банку «Юнекс». Власник усіх цих підприємств Вадим Новинський назвав усе, що відбувається, розправою над політичними опонентами та ударом по інвестиційному іміджу України в цілому.
 
«Уже восени ми докладемо всіх зусиль для розпуску цього парламенту війни та відставки цього уряду соціального геноциду, — заявив нардеп Вадим Новинський. — Якщо гарант Конституції Петро Порошенко не зробить екстрених кроків iз корінної зміни ситуації в країні, ми будемо ініціювати процедуру імпічменту».
 
У відповідь на таке грізне попередження Генеральний прокурор України Юрій Луценко порадив Новинському покаятися, а не робити гучні політичні заяви. За словами Луценка, саме восени правоохоронці будуть готові оприлюднити інформацію, яка дозволить краще зрозуміти, що відбувається в українському суднобудуванні в цілому та на Херсонському суднобудівному заводі зокрема.
На даний час усі три найбільші суднозаводи України, що розташованi в Миколаєві та на Херсонщині, пройшли через процедуру банкрутства.
 
На початку липня Господарський суд Херсонської області почав ліквідаційну процедуру Херсонського суднобудівного заводу, офіційно визнавши його банкрутом. Згідно з наявною інформацією, чистий дохід на ВАТ «Херсонський суднобудівний завод» за цей рік скоротився на 56 відсотків (менше 40 мільйонів гривень). 
 
Директор підприємства Василь Федін назвав усе, що відбувається, поверненням у «буремні 90-ті». За його словами, кілька місяців тому керівництво Херсонського суднобудівного заводу звернулося до міської ради Херсона з проханням продовжити пільгу з податку на землю, яка в цілому перевищує 18 мільйонів гривень на рік.
 
Однак політики підприємців не почули, і саме цей факт, нібито, став причиною банкрутства. Однак у спецслужб України є й інша версія всіх подій, що відбуваються у сфері суднобудівного бізнесу нашої країни.