Сотні Майдану присікатимуть провокації під час хресної ходи

26.07.2016
Сотні Майдану присікатимуть провокації під час хресної ходи

Активісти та добровольці налаштовані протистояти провокаціям організаторів «Хрестової» ходи УПЦ МП. (Фото з сайта vchaspik.ua.)

Інакше ніж провокацією не назвеш «шествіє» «мирян» Московського патріархату українськими дорогами, розпочате ще на початку нинішнього місяця, 3 липня, з Донеччини, зі Святогірської лаври. Вiд 9 липня пішли ходаки з Почаївської лаври, що на заході країни.
 
Куратори запланували, що ці потоки зустрінуться в Києві 27 липня на Володимирській гірці, напередодні святкування Дня Хрещення Русі, разом пройдуть до Києво-Печерської лаври, де відбудеться урочисте богослужіння. А 28 липня, на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври, буде звершено урочисту божественну літургію. 
 
За словами очевидців, в учасників ходи помічені «георгіївські» стрічки та значки з зображенням Миколи II... Супроводжують «паломників» міцні чоловіки з армійською виправкою. Декого з них уже ідентифіковано як спецназівців сусідньої держави. За даними Головного управління розвідки Мін­оборони України, російські спецслужби мають намір використати «хресну ходу» для організації провокацій.
 
У Києві під час «хресної ходи» безпеку гарантуватимуть близько 4,5 тисячi поліцейських. «Наше головне завдання — щоб під час хресної ходи не допустити будь-яких провокацій, а найголовніше, щоб ми, поліцейські, забезпечували громадський порядок і безпеку», — повідомила керівник Нацполіції Хатія Деканоїдзе.
 
А голова Української греко-католицької церкви Блаженнійший Свято­слав переконаний, що будь-які спроби перешкодити проведенню так званої хресної ходи, організованої УПЦ (МП), можуть зіграти на руку ворогам України, однак додав: якщо учасники цієї ходи декларуватимуть антиукраїнські гасла та здійснюватимуть провокації, то це стане кінцем Московського патріархату в Україні.
 
Не такими лояльними, як столичні керівники, виявилася міськрада Борисполя, заборонивши хресну ходу УПЦ МП через своє містечко, а у Житомирі ініціативу перехопили про­українські активісти, завадивши «ходакам» «промарширувати» центром міста. 
 
Неоднозначними є наміри добровольців: якщо «Правий сектор» збирається забезпечувати громадську безпеку «ходи» на завершальному етапі, то активісти ОУН розбили пікет на 19-му кілометрі траси Київ—Житомир й перешкоджатимуть «паломникам» увійти до столиці.
Нагадаємо, що 16 червня ВР України прийняла звернення до архі­єпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томас щодо автокефалії Православної церкви в Україні. 
 
ДО РЕЧІ
 
Громадські організації «Лівий берег», «Варта 1», «Самооборона Києва», ГО «Демократичний контроль», «Рух сприяння територіальній обороні України», «Солдатський комітет», «Всеукраїнська організація «Самооборона Майдану», «Резервіст», «Всеукраїнський громадсько-політичний рух «Український дім», Всеукраїнський громадський рух «Лівий берег», «39 жіноча сотня «Самооборони Майдану» та інші об’єднали зусилля задля допомоги правоохоронним органам у підтриманні правопорядку в місті Київ на час проведення святкових богослужінь iз нагоди хрещення Київської Русі.
 
У координації з правоохоронцями активісти зорганізували мобільні патрулі й спостереження у кожному районі міста, аби максимально запобігти запланованим російськими спецслужбами провокаціям, повідомляє Анна Коваленко, сотник 39-ї жіночої сотні Самооборони Майдану.
 
Про підозрілі події просять повідомляти правоохоронним органам або за телефонами тимчасового кол-центру: (044) 536-41-03, (094) 829-81-12, (094) 906-51-12.