Під Львовом село на 110 мешканців нашпигують камерами спостереження

22.07.2016
Село Горішній, яке офіційно налічує 110 мешканців і розташоване впритул до території Львова, обладнають 33 камерами спостереження і вуличним освітленням на загальну суму 2,76 млн. грн. Таким чином, на кожних трьох мешканців села припадатиме одна відеокамера. Сільрада Пасік-Зубрицьких, до якої входить Горішній, підписала 24 червня угоду з ТОВ «Арт-Енерго» на створення в цьому селі вуличного освітлення та відеоспостереження із застосуванням енергозберігаючих технологій.
 
За словами сільського голови Пасік-Зубрицьких Володимира Керницького, найближчим часом кілька будівельних компаній планують розпочати у Горішньому зведення багатоповерхових будинків, відтак кількість мешканців села вже за рік-два суттєво зросте, а камери спостереження, на його думку, гарантуватимуть спочатку безпеку будівництва, а потім мешканців.
 
«У селі Пасіки-Зубрицькі стоїть відеонагляд уже кілька років. У нас камери на всіх в’їздах у село, кожна машина, що заїжджає сюди, — під контролем. У нас фактично немає злочинності», — пояснив Володимир Керницький. До слова, село, яке розташоване між Львовом і Пасіками-Зубрицькими, налічує лише п’ять вулиць. 
 
Обладнання Горішнього відеокамерами коштуватиме дорожче ринкових цін. Лише на закупівлі 33 відеокамер і одного відеореєстратора сільрада Пасік-Зубрицьких переплатить компанії «Арт-Енерго», що належить львів’янину Руслану Волошину, близько  200 тис. грн.
 
Як стало відомо «УМ», Львів теж не пастиме задніх. До 2020 року там встановлять близько 1500 камер відеоспостереження. Камери встановлюватимуть у місцях скупчення людей, на проблемних ділянках дороги, де найчастіше трапляються ДТП, на важливих об’єктах — лікарнях, школах. Усі вони будуть об’єднані у єдину мережу, а отриману інформацію правоохоронці аналізуватимуть, щоб оперативно реагувати на події, які відбуваються на вулицях Львова.