Дощі з грозами накриють Україну до кінця тижня

20.07.2016
Дощі з грозами накриють Україну до кінця тижня

Через негоду в низці областей України без даху над головою (в буквальному сенсі) залишилося майже 2,5 тисячі людей. Буревій пройшовся Харківщиною та Київщиною, град, розміром iз яйце, засипав Рівненщину та Хмельниччину, а на Полтавщині через блискавку загорілася багатоповерхівка. Сильний вітер повалив кілька дерев у Житомирі, чим на вісім годин паралізував рух на дорогах.
 
Днями до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в п’ятиповерховому житловому будинку на проспекті Першотравневий у Полтаві. Про це поінформували у ГУ ДСНС у Полтавській області. «Після отримання повідомлення за вказаною адресою було направлено підрозділи міста Полтава та мобільно-оперативну групу на чолі з начальником ГУ ДСНС України у Полтавській області Володимиром Салогубом.
 
По прибуттi підрозділів встановлено, що вогнем охоплено квартиру на п’ятому поверсі та покрівлю площею 500 кв. м. У гасінні брали участь 40 чоловік особового складу та 11 одиниць техніки. Станом на 19:00 пожежу було локалізовано. Очевидці стверджують, що пожежа виникла після удару блискавки», — йдеться у повідомленні.
 
У понеділок негода навідалася до Хмельниччини, де величезним за розміром градом побило маже 650 покрівель будинків та вщент розтрощило три автомобілі. «Унаслідок різкого погіршення метеоумов на території 20 населених пунктів Городоцького, Чемеровецького, Хмельницького, Красилівського, Старокостянтинівського та Ярмолинецького районів вибито вікна та частково пошкоджено покрівлі у 668 будівлях та спорудах, повалено 16 дерев та пошкоджено три легковi автомобілі», — інформують у ДСНС Хмельницької області. Крім того, 59 населених пунктів залишилися без світла. Постраждалі бідкаються, де взяти кошти на ліквідацію пошкоджень.
 
«У мене начисто побило дах та три пластикові вікна. Якщо раптом знову буде дощ, у будинку все просто буде плавати. Щоб привести все до ладу, потрібен час та гроші, яких наразі конче бракує», — жаліється «УМ» хмельничанка Марія Петрова. Проте говорить, що їй ще пощастило. За її словами, в сусідньому дворі через шквал вітру на будинок звалилось дерево, котре розвалило веранду та ледь не вбило літню жінку. Проте найбільшим питанням для людей усе ж залишаються городи та сади, котрі вщент побило градом.
 
Синоптики знову висувають невтішні прогнози. Холодна дощова погода збережеться. «До кінця цього тижня по всій території України очікується похолодання. Найхолоднішим буде четвер, 21 липня. У північних областях та Києві температура знизиться до +16, а уночі буде не вищою за +12...+14. Крім того, на півночі дощитиме. На півдні країни у цей час погода буде трохи кращою (і синоптики обіцяють приємне літнє тепло +20...+25. — Авт.). Прохолодним та дощовим буде увесь тиждень. Дощитиме у центрі, на сході та півдні країни. У Рівному, Житомирі, Києві та Чернігові у вихіднi можливі сильні грози».