Рідні Василя Сліпака проти перейменування вулиці у Львові іменем героя

20.07.2016
Рідні Василя Сліпака проти перейменування вулиці у Львові іменем героя

На сайті Львівської міської ради зареєстрували петицію щодо перейменування вулиці Чайковського на вулицю Василя Сліпака. У тексті повідомляється, що таке рішення прийнято для принагідного вшанування українського Героя, львів’янина, видатного оперного співака, бійця українсько-російської війни Василя Сліпака. 
 
Як зазначає автор петиції Василь Молдован, із друзями та рідними загиблого співака стосовно цієї ініціативи він не спілкувався: «Їхня думка, звісно, важлива, але Василь Сліпак і пам’ять про нього більше їм не належать.
 
Після смерті він є надбанням усіх українців. Він — Герой України. Скажу більше: аналізуючи ті невеликі фрагменти його життя, які задокументували журналісти, з упевненістю на 100% можу сказати, що сам Василь Сліпак був би проти такої ініціативи обома руками.
 
Коли журналісти знімали якісь сюжети про нього, він завжди просив знімати не для піару, а для популяризації тих ідей і засад, якими він керувався. Що ще раз підкреслює унікальність цієї людини. Не забувайте, він співак, а для співака овації, мабуть, найважливіше. Чому вулиця Чайковського?
 
В той момент мені здалося це найбільш логічним, а яку ще вулицю назвати іменем оперного співака, як не ту, що веде до консерваторії і на якій розташована обласна філармонія? Зрештою, називати аналогічні вулиці іменами великих місцевих митців є широкою практикою в світі».
 
Натомість український журналіст і письменник Юрій Винничук має іншу думку з цього приводу. Він не заперечує того, що перейменувати якусь із вулиць міста є гарним способом виявити пошану до загиблого героя.
 
Але Винничук не розуміє, чому це має бути саме вулиця, названа на честь відомого композитора Чайковського, який, на його думку, також є поважною персоною в українській історії:
 
«Читаю, що якісь таємничі львів’яни хочуть замінити вулицю Чайковського на вулицю Василя Сліпака. Те, що Василь заслуговує, аби якась вулиця у Львові була названа на його честь, не викликає дискусій. Але чому саме Чайковського? А якщо Чайковського, тоді стулимо пельку й перестаньмо варнякати, що Чайковський НАШ, що в нас його хтось украв», — повідомляє Винничук на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
Винничук додає, що є достатньо вулиць у місті, які необхідно перейменувати, і що його думку поділяє родина загиблого героя. Станом на 18 липня петицію підписали 174 особи з 1000 необхідних. 
 
Нагадаємо, львів’янин Василь Сліпак 19 років жив у Франції, співав у Паризькій опері. Але, коли розпочалася війна на Донбасі, повернувся на Батьківщину. Із позивними «Міф» воював у складі 7-го батальйону добровольчого українського корпусу.
 
Загинув Василь уранці 29 червня поблизу населеного пункту Луганське Бахмутського району Донецької області. У нього поцілив снайпер. Президент Петро Порошенко посмертно відзначив воїна орденом «За мужність» І ступеня.