Свято з бійнею: чим третій підряд теракт у Франції загрожує Олланду?

19.07.2016
Свято з бійнею: чим третій підряд теракт у Франції загрожує Олланду?

Третiй за останнi пiвтора року масштабний теракт у Францiї здiйснили у День взяття Бастилiї.

Франція намагається прийти до тями та проаналізувати криваві події у Ніцці 14 липня під час святкування національного свята Дня взяття Бастилії. Після триденної жалоби за жертвами теракту залишається багато запитань, на які важко знайти чіткі відповіді. «Чому напад здійснено на Ніццу? Бо це місто відоме в усьому світі своєю красою. Чому 14 липня? Тому що в цей день ми відзначаємо нашу свободу, це наш День незалежності. Він здійснив терористичний напад, бо хотів завдати болю Франції», — таку відповідь дає президент Франції Франсуа Олланд. Сказано ємко, але не бракує інших пояснень. Найбільш різким, але, як здається, і найбільш правдивим є висновок, що політика мультикультуральності, головними пропагандистами якої в ЄС були, власне, Олланд та канцлер Німеччини Ангела Меркель, зазнала повного провалу.

Псевдопостачальник морозива

О 22.45 четверга на популярній Англійській набережній у Ніцці, де багато людей спостерігали за святковим феєрверком, 19-тонна вантажівка в’їхала на швидкості у натовп і проїхала зигзагами (щоб розчавити якомога більше людей) два кілометри пішохідною зоною.
 
Місцева газета «Ніс-Матен» та загальнонаціональні «Ле Фігаро» та «Ле Монд» провели власне розслідування, щоб встановити, чому терорист зумів проїхати таку велику відстань і вбити таку кiлькість людей, чому його не зупинили раніше? Тож кілька поліцейських iз різних підрозділів, та один мотоцикліст намагалися зупинити зловмисника. По ходу розвитку слідства вимальовується наступна картина. Троє поліцейських намагалися зупинити пекельного водія вже на перших 200 метрах його руху. Одночасно в цей же час мотоцикліст скочив на підніжку вантажівки, намагаючись нейтралізувати вбивцю. І саме в цей час терорист застосував зброю, а він мав при собі автоматичний пістолет калібру 7,65 міліметра. Мотоцикліст змушений був зіскочити з підніжки і загинув під колесами вантажівки, а двоє поліцейських iз місцевого спецпідрозділу реагування на екстремальні ситуації також потрапили під обстріл. Саме співробітники цього підрозділу врешті-решт застрелили терориста, здійснивши приблизно 50 пострілів по вантажівці. 
 
Напад терориста на набережній забрав життя 84 людей, із них 10 — діти. 300 осіб отримали поранення. У лікарнях надалі перебувають 85 осіб, 18 iз них — у реанімації на межі життя і смерті станом на вчорашній день, повідомила міністр охорони здоров’я Марісоль Турен. До дитячого шпиталю «Ленваль», який розташований неподалік набережної, де розігралася трагедія, потрапило загалом 30 дітей віком від 6 місяців до 18 років, повідомила речниця медичного закладу Стефані Сіпсон. І додала, що врятувати вдалося не всіх.
 
Одним із загиблих унаслідок теракту був українець — 22-річний одесит Михайло Базелевський, який навчався в Канаді, а у Франції перебував за програмою обміну, повідомив почесний консул України в Ніцці Марк Івасилевич. Ще двоє громадян України зазнали поранень, повідомляє МЗС України. Поранені чоловік та жінка мають легкі ушкодження. Мер Ніцци Крістіан Естрозі назвав атаку найгіршою трагедією за всю історію міста.
 
Нападником виявився 31-річний Мохаммед Лахуеж Булель iз громадянством Тунісу, але останні щонайменше сім років він мешкав у Ніцці і мав офіційний дозвіл на проживання у Франції. Його особу визначили за документами, мобільним телефоном і банківською карткою, які поліцейські знайшли у вантажівці. У понеділок він винайняв вантажівку-рефрижератор у передмісті Ніцци. Він мав повернути її у п’ятницю. У нього був при собі автоматичний пістолет iз патронами, макети автомата, гвинтівки та гранати. Кілька годин до нападу вiн стояв на парковці, видаючи себе за постачальника морозива. Він переконував поліцію не відкривати вантажівку, бо через спеку морозиво зіпсується.

«Вовк-одинак» чи iсламiст?

Поліція провела обшук у помешканні нападника. Сусіди говорять про нього як про замкнуту людину. Обшук було здійснено і за іншою адресою, пов’язаною з нападником. Там поліція затримала для допиту жінку, яка є колишньою дружиною Булеля.
Булель був відомий поліції через погрози, насильства та дрібні крадіжки, які він здійснив у період між 2010-м і 2016 роками, але увагу спецслужб він не привертав. 24 березня цього року він був засуджений судом Ніцци до шести місяців ув’язнення умовно за застосування насилля після дорожньої пригоди у січні цього року. Однак, як додав прокурор Парижа Франсуа Молен, досі чоловік не притягувався до відповідальності як особа, що становить загрозу для суспільства. Записок самого терориста, вбитого силами правопорядку, досі не виявлено. Водночас прокурор Франсуа Молен, слова якого наводить агенція «Франс Пресс», заявив, що спосіб дій злочинця відповідає закликам до вбивства з боку ісламістських терористичних груп.
Проте, за словами батька зловмисника, його син тривалий час страждав від депресії, а з релігією не мав нічого спільного. «Він не молився, не постив, вживав алкоголь та навіть наркотики», — повідомив батько Булеля, який проживає в місті Мсакен, що на сході Тунісу. Подібну інформацію підтвердила і сестра вбивці.
 
Знайомий Булеля на ім’я Мухаммед (37 років) заявив поліції, що близько знав його, оскільки обидва походять iз міста Мсакен у північно-східній частині Тунісу. Він описує Бухлеля як депресивну особистість, наголошуючи, що той «чи то перебував у процесі розлучення, чи вже розлучився». А оскільки йому нещодавно відмовили у кредиті, то він став ще агресивнiшим. Права на керування вантажівкою він отримав незадовго до нападу. 
Поліція досі не знає, чи діяв терорист один — його квартиру обшукали, а колишню дружину затримали для допиту і відпустили. У Мохаммеда Лахуежа Булеля троє дітей. Родина не жила разом, причиною цього, за даними поліції, було домашнє насиль­ство з боку нападника.
 
Терористичне угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за наїзд вантажівки на натовп людей у французькій Ніцці. Чоловік, який здійснив напад, був «одним із наших солдатів», зазначається у повідомленні, опублікованому в суботу, 16 липня, близькою до угруповання агенцією Amak в інтернеті. 
 
Після атаки у Ніцці та околицях заарештували сімох осіб з оточення злочинця, зокрема і двох албанців. У суботу італійська поліція також затримала п’ятьох підозрюваних у причетності до нападу в Ніцці. Всі вони залишаються під вартою.
Пояснення мотивам Булеля слідчі сподіваються знайти в численних документах, вилучених під час обшуку в його квартирі. Теракт у Ніцці списаний iз методичок «Ісламської держави»: «Ставайте самотніми вовками і здійснюйте теракти». Такі рекомендації ще два роки тому терористична організація давала своїм прибічникам у Європі. При цьому, йдеться в інструкціях «ІД», можна викори­стовувати як зброю і автомобілі, й інші підручні засоби. Смертельна ефективність цього методу стала очевидною в Ніцці: в’їхати у натовп взятою напрокат вантажівкою — це той спосіб масового вбивства, який дуже складно відвернути. Ніцца та Лазурове узбережжя віддавна були відомі як місце підвищеної активності французьких джихадистів. Найбільша кількість французьких джихадистів виїхала воювати до Сирії саме звідси.
 
Слідство в перші два дні після замаху дотримувалося версії, що у Ніцці діяв «вовк-одинак», але в неділю прем’єр-міністр Мануель Вальс повідомив в інтерв’ю виданню «Журналь дю Діманш», що нападник-тунісець останнім часом потрапив під вплив радикального ісламу і, як багато що вказує, мав зв’язки з «Ісламською державою». Заарештовані інші особи з оточення терориста засвідчили, що той пройшов майже миттєву трансформацію від байдужої до релігії особи до «заангажованого солдата «Ісламської держави»». Вальс зазначив, що агенти «ІД» вишукують психічно нестабільних осіб i використовують їх для своїх цілей. 
 
І ще два останні повідомлення, які частково проливають світло на мотиви злочину. Нападник за кільканадцять хвилин до нападу надіслав іншій особі SMS iз проханням доставити йому більшу кількість зброї. А брат застреленого поліцією водія-вбивці вантажівки Джабер розповів британській газеті «Телеграф», що Булель перед атакою надіслав рідним своє усміхнене фото та близько 240 тисяч туніських динарів (98 тис. євро), що може свідчити про корисливі мотиви злочину. За словами Джабера Булеля, він не бачив свого брата кілька років, тому отримання 16 липня грошей стало для нього цілковитою несподіванкою.

Кульгавi заходи безпеки 

Після Чемпіонату Європи з футболу, який минув доволі спокійно, Франція зітхнула з полегшенням. Тепер усі заходи безпеки знову поставлені під сумнів. Наступного після теракту дня Ніццу відвідали президент Франсуа Олланд, прем’єр-міністр Мануель Вальс та інші чільні урядовці. Влада країни оголосила продовження ще на три місяці надзвичайного стану, який було запроваджено минулого листопада після терактів у Парижі. Рух вантажівок у центрі Ніцци заборонений за винятком тих, що перевозять продукти харчування.
 
Уряд Франсуа Олланда опинився під потужним тиском, адже силовики не змогли вчасно розкрити наміри терориста, а інформації про внутрішнє життя ісламістських кіл їм, схоже, досі бракує. Це вже третій масштабний теракт у Франції за останні півтора року. Французи досі реагували на терористичні загрози навдивовижу стримано й стійко. Але як довго ще триватиме ця мужня розслабленість з огляду на криваву бійню у Ніцці? Республіканський дух французів, їхня вірність державі та їхня солідарність у кризові часи — все це постало перед випробуванням. Для президента Олланда черговий теракт означає політичний кінець. Можливо, Олланд зможе скористатися новою кризою для проведення чергових змін. Однак йому не варто балотуватися на наступний президентський термін, бо заздалегідь відомо, що він програє вибори.