Одні на війні гинуть, інші на ній заробляють

15.07.2016
Одні на війні гинуть, інші на ній заробляють

У середу вдень і в нiч на четвер бойовики 72 рази застосували зброю проти українських сил. Найгарячiше було на маріупольському напрямку. «Заборонену Мінськими угодами артилерію калібру 152 мм противник використовував по наших воїнах у Мар’їнці та 122-мм самохідні установки — в Красногорівці. Із 120-мм мінометів ворог бив по Старогнатівці, Богданівці, Новогригорівці, Водяному, Широкиному, Мар’їнці та Красногорівці», — відзвітував речник штабу АТО Олег Сушинський. На  донецькому напрямку під прицілом були Опитне та Піски, Авдіївка і Зайцеве. На Луганщині били по Новотошківці та Станиці Луганській.
 
Унаслідок цих обстрілів останнім часом особливо страждають мирні мешканці. «У середу на околицях Авдіївки зі стрілецької зброї смертельно поранили 75-річного пенсіонера, який перебував у власному дворі, куля, потрапивши в газову трубу, зрикошетила пенсіонеру в живіт», — повідомляє прес-служба поліції Донецької області.
 
Водночас у Мар’їнці поранення кінцівки отримав 37-річний чоловік, передає прес-служба Нацполіції Донецької області. Він так само перебував на своєму подвір’ї. В результаті обстрілу Мар’їнки за сім кілометрів від лінії розмежування сторін згоріло 35 гектарів пшениці та суттєво пошкоджено посіви соняшнику. Влада «ДНР» наразі показово шукає винуватців підпалу.
 
Через загострення ситуації на передову виїхав секретар РНБО Олександр Турчинов. Він лише тепер занепокоївся тим, що впродовж останніх тижнів кількість обстрілів iз боку бойовиків зросла до сотні на день і українська сторона зазнає втрат, намагаючись не відповідати на провокації. 
 
Турчинов заявив, що з’явилась інформація про нові мобільні мінометні групи, які обстрілюють цивільні і військові об’єкти за маршрутом пересування спостерігачів ОБСЄ.  За його словами, окупаційні війська забезпечують зброєю, боєприпасами та паливом, створюють оперативні резерви, що свідчить про бажання повністю зірвати Мінські домовленості. «Все це є підтвердженням підготовки російським Генштабом наступальних операцій», — зазначив Турчинов.  
 
Під час наради з військовим керівництвом АТО Турчинов перевірив боєготовність наших військових підрозділів у районі Маріуполя, зазначивши, що ЗСУ готові дати адекватну відповідь на будь-які дії агресора. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Апеляційний суд міста Києва в середу відновив Костянтина Кулика, якого підозрюють у незаконному збагаченні на посаді військового прокурора антитерористичної операції. Перший заступник керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук із цього приводу зазначив: «Вказане рішення апеляційного суду Києва жодним чином не спростовує висунуту САП підозру Костянтину Кулику за статтею «незаконне збагачення» та є одним із проміжних судових рішень».
 
Нагадаємо, у НАБУ порушили кримінальну справу за 368 статтею КК України («незаконне збагачення») проти військового прокурора АТО Костянтина Кулика після того, як з’ясувалося, що він «забув» задекларувати декілька елітних квартир у столиці, а також дві дорогі машини іноземного виробництва.  29 червня НАБУ провело обшуки у квартирі Костянтина Кулика, а 4 липня Солом’янський районний суд Києва ухвалив рішення про відсторонення Кулика від посади до 4 вересня та наклав арешт на майно підозрюваного і його цивільної дружини. 
 
Костянтин Кулик входить до групи прокурорів Головної військової прокуратури ГПУ, яка безпосередньо розслідує злочини олігарха-утікача Сергія Курченка. Згідно iз зібраними матеріалами, він давав своїй цивільній дружині Ірині Німець значні суми грошей, за які вона, зокрема, купила дорогий позашляховик у батька лідера... «Оплоту» Євгена Жиліна. Кулик підтвердив факт знайомства з Жиліним і сказав, що у них були товариські стосунки.