Укласти шлюб можна буде за годину

13.07.2016
Укласти шлюб можна буде за годину

Уже цієї осені порядок укладання шлюбів громадянами України буде спрощено. Таку заяву зробив міністр юстиції Павло Петренко. Він сказав: «Скоро можна буде одружитися за кілька годин без зайвих бюрократичних процедур. Люди перестануть відчувати наявність держави і корупції у своєму житті».
 
Як зазначили в міністер­стві, з упровадженням закону громадяни зможуть реєструвати шлюби у нотаріусів. «У Мін’юсті залишилася функція реєстрації одружень, народження і смерті. Ці функції я планую передати місцевим органам влади та нотаріусам. Це буде зручно для людей», — розповів міністр. За його словами, перші пілотні проекти запустять уже восени у кількох містах. Міністр уточнив: «Навіть можна буде укласти шлюб за годину, але це коштуватиме дорожче». 
 
Він також повідомив, що в деяких містах запрацюють пункти, де можна буде одружуватися цілодобово. «Я не скажу, де саме, але це будуть міста з найбільшою кількістю туристів і молоді», — уточнив Павло Петренко. 
Міністр оголосив і про намір запустити експрес-одруження в містах на лінії зіткнення на Донбасі. «Там багато бійців, а подавати заяву і чекати 30 днів незручно», — сказав він.
 
Переважно старші люди проти нововведень, мовляв, таким чином тільки збільшиться статистика розлучень. А от молодому поколінню така ініціатива до вподоби. «Оскiльки мiй коханий — військовослужбовець, котрий приїхав із зони АТО тільки на 10 днів, можливості подати заяву та чекати весь термін у нас немає, — розповідає «УМ» хмельничанка Олена Трач. — Узаконення стосунків нам потрібно, бо з появою донечки з’явилося багато проблем, котрі можна було б вирішити з військовим статусом татка.
 
Пробували домовитися про укладання шлюбу в обхід термінів, але почули захмарну суму так званої «благодійності». 
 
До речі, в Міністер­стві юстиції також планують запустити інтернет-ресурс, котрий дозволить розлучатися онлайн. Процедура буде платною, проте про конкретну суму ще поки не йдеться. Додають тільки, що перевірятимуть шлюб у держреєстрі, а розлучатимуть тільки за умови згоди двох сторін. Процедуру поділу спільно нажитого майна та неповнолітніх дітей поки що узгоджують. На думку чиновників, 40% пар, котрі розлучаються, дуже поспішають i нервують, коли їм доводиться чекати місяць.
 
Зважаючи на досвід деяких європейських країн, пропонована система є рентабельною та корисною.