Анексія Криму призвела до напливу отруйних комарів

13.07.2016
Анексія Криму призвела до напливу отруйних комарів

Алергічні місцеві реакції — один iз наслідків укусів комарів.

Цього літа через аномальну кількість опадів у Криму кількість комах збільшилася у декілька разів. Також люди відзначають, що ніколи раніше їм не доводилося звертатися по допомогу до медиків iз приводу укусів цих комах. Тепер же, через життя біля стоячих водойм, комахи зазнали природної мутації і вже не бояться запаху відлякуючих спреїв. Комарі розносять інфекції, як серед відпочиваючих, так і серед місцевого населення. Причому кровососи атакують людей просто на пляжах окупованого півострова, а також легко проникають у житла, навіть через найменші дірочки в протимоскітних сітках. Найбільшу кількість комарів люди спостерігають у районі Карадага та Феодосії.
 
«За розміром та зовнішнім виглядом комарі в Криму не змінилися, але ось наслідки від їхніх укусів стали набагато важчими, аніж зазвичай, — прокоментував ситуацію мешканець Євпаторії Петро Афонін. — Так, двоє маленьких дітей моєї знайомої опинилися на лікарняних ліжках з інфекційними захворюваннями. При цьому місця укусів комарів були схожі на виразки. Комарі начебто маленькі, але отруйні. При укусі виділяють в організм людини токсичні речовини, можуть переносити інфекції. Я мешкаю в Криму майже сорок років, але на моїй пам’яті такого ніколи не відбувалося. Дорослі рятуються потрійним одеколоном та фумігаторами. Із дітьми проблем набагато більше. Тим, хто потрапив до лікарні після комариних укусів, доводиться приймати курс антибіотиків та антигістамінні препарати».
 
Комарина навала на пів­острів Крим стало предметом розгляду на екстреному засіданні санітарно-епідемічної комісії, яка працює при нинішньому уряді окупованого півострова Крим. На даний час проводиться низка профілактичних заходів проти засилля комарів у багатолюдних місцях.
 
«Знищення отрутою комарів не допоможе врятувати людей, — впевнена кримський еколог Маргарита Литвиненко. — Причина підвищеної агресивності комарів лежить у порушенні гідрологічного балансу на півострові в цілому. Проблема з комарами почалася після перекриття Північно-Кримського каналу. У кілька разів збільшилося засмічення та заболочування водойм, саме це й спровокувало мутацію комарів».
 
За словами професора Національного університету біоресурсів та природокористування України Миколи Частки, нинішній рік став найсприятливішим для міграції комарів по території Півдня України через особливості погодних умов. Раніше в Криму було тільки три епідеміологічно небезпечні райони: сільськогосподарський регіон Північного Криму, передгiрна та середньогiрна частини півострова, а також Південний берег та частина Керченського півострова. Тепер же до зони ризику по­трапляє не тільки весь півострів Крим, а й прилеглі до нього території. 
 
Загалом у Криму водиться більше 50 різних видів комарів. До кінця серпня всі вони будуть болючими проблемами для людей.