Ветерани АТО на Миколаївщині домагаються звільнення районного голови

12.07.2016
Демобілізовані з Донбасу солдати заблокували вхід до будівлі Доманівської райдержадміністрації на Миколаївщині: чоловіки вимагають звільнення чиновника, який присвоїв собі плоди чужої праці. За їхнiми скромними оцінками, у людей вкрали урожай на загальну суму, яка перевищує 200 тисяч гривень.
 
«Наша родина засіяла 25 гектарів поля, але, у підсумку, ми залишилися без копійки в кишені, — розповідає Сергій Мірошников. — З’ясувалося, що організатором крадіжки нашого врожаю став голова Доманівської райдержадміністрації Василь Іванченко. За участю співробітників правоохоронних органів, його люди скосили та вивезли у невідомому напрямку 111 тонн зерна».
 
У травні Першотравневий районний суд виніс для Василя Іванченка, а також для колишнього начальника Доманівського райвідділу міліції Ігоря Паламарчука обвинувальні вироки. Безпосередньо сам Василь Іванченко був звинувачений за статтею 364 КК України («Зловживання владою»). Чиновнику дали чотири роки позбавлення волі умовно та заборонили йому займати керівні посади протягом трьох років. Проте Іванченко досі не звільнив своє крісло й продовжує керувати районом. 
 
Василь Іванченко вже одного разу писав заяву про відставку, однак пізніше чиновник просто порвав цей папірець, заявивши, що заяву про звільнення було написано під тиском. А от зараз він утік від конфлікту у відпустку, а його підлеглі, які залишилися на своїх робочих місцях, можуть проникнути до заблокованої будівлі райдержадміністрації через чорний хід. На думку чиновників, рішення про зняття з посади Іванченка не може набрати чинностi доти, поки його не розгляне апеляційний суд. Тобто Іванченко банально просто відтягує час, щоб не звільняти тепленьке місце.
 
«Звільнити голову району  може тільки Президент України, — каже перший заступник голови Доманівської РДА Наталія Фалько. — Однак поки що такого наказу «зверху» ми не отримували».
Ветерани АТО налаштовані більш ніж рішуче. За лічені години під стінами Доманівської РДА виросло наметове містечко і бійці зайняли свій бойовий пост під стінами адміністративної будівлі. Блокувати будівлю обіцяють до тих пір, поки Василь Іванченко не піде у відставку.
 
«Як тільки ми повернулися з війни до мирного життя, буквально щодня стикаємося з несправедливістю, — розповів глава Миколаївської обласної організації «Союз учасників АТО» Сергій Чорний. — Ті земельні ділянки, які нам належить отримати згідно із законом, отримали не більше  ніж половина всіх демобілізованих учасників АТО. Але, як з’ясувалося, усі вони у непридатному стані. Багато хлопців отримали земельні ділянки на тому місці, де раніше були ... скотомогильники! Там не те, що овочі-фрукти, там трава навіть не росте. А родючі землі представники цієї влади розорали та здали в оренду приватним підприємцям за гарну винагороду. Ми почуваємося тут практично, як на лінії фронту, в зоні АТО, тільки не вистачає автоматів ...»