Хресна хода за мир стягує до Києва провокаторів із "колорадськими" стрічками

12.07.2016
Хресна хода за мир стягує до Києва провокаторів із "колорадськими" стрічками

В Україні зашкалюють емоції навколо організованої УПЦ Московського патріархату так званої «хресної ходи за мир». Найбільше обурення патріотів викликає той факт, що, окрім церковних символів (хоругов, хрестів та ікон), окремі учасники ходи мають сепаратистську символіку.
 
Так, позавчора в Харкові в руках місцевих хрестоходців, які приєднувалися до колони зі Святогірська, можна було побачити георгіївські («колорадські») стрічки. Дехто з учасників ще й начепив на себе значки із зображенням російського імператора Миколи II та іншу імперську символіку.
 
Користувачі соцмереж обурюються, що в Харкові «кремлівські вуха стирчать не скромно» і логічно цікавляться «яке відношення зараз георгіївська стрічка може мати до миру». Окремі гарячі голови вже пропонують киянам у соцмережах масово писати заяви до поліції з вимогою до спецслужб узяти під контроль хресну ходу і заборонити її учасникам вхід до Києва. Проти ходи у Києві вже публiчно висловилися у Facebook волонтер Леся Борсук, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука та інші. 
 
Журналіст Єгор Чечеринда зазначає з цього приводу у Facebook: «У березні 2014-го в український Крим прийшли «зелені чоловічки» Путіна. У липні 2016-го до Києва йдуть «чорні чоловічки» Московського патріархату. Начебто для того, аби помолитися за мир. Але в Києві і так, слава Богу, мир. Чому вони не йдуть молитися до Донецька чи Луганська? Відповідь очевидна, — бо там і так війна. Тепер завдання Путіна та його патріархату — дестабілізувати ситуацію в Києві. Чи готова столиця до цього?».
 
Утім хресна хода вже перебуває під пильним оком керівництва держави та українських спеслужб. Це засвідчила вчорашня заява Голови Верховної Ради Андрія Парубія, який прямим текстом попередив про те, що російські спецслужби планують масові провокації у Києві 26 липня, коли учасники ходи дійдуть до столиці. Мовляв, ФСБ «стягує до Києва провокаторів iз числа спортсменів та так званих козачків, маскуючи їх під учасників мирної хресної ходи».
 
«Ми з вами стаємо свідками того, як одна з релігійних організацій, яка має свій духовний центр у країні-агресорі, мобілізує велику кількість своїх вірян та стягує їх до Києва на 26 липня, називаючи це мирною хресною ходою, — сказав пан Парубій. — До Києва, окрім дійсно мирних віруючих вірян, стягуються провокатори із забороненою активістською символікою і символікою країни-агресора».
 
Відтак пан Парубій закликав керівництво МВС і СБУ провести «профілактичні бесіди з ініціаторами цих дестабілізаторів», щоб не допустити використання імперської символіки і уникнути будь-яких провокацій.
Нагадаємо, що, згідно iз задумом УПЦ МП, так звана «хресна хода за мир» складається з двох колон: одні хрестоходці вирушили до Києво-Печерської лаври зі сходу країни — від Святогірської лаври, а інші із заходу — від Почаївської лаври. 
Організатори заявляють, що в кожній колоні на Київ рухається понад 10 тис. осіб і їхня кількість зростає по дорозі. Мовляв, із УПЦ МП варто рахуватися. Але журналісти вчора побачили в Люботині лише дві сотні хрестоходців, які рухалися у бік Полтави.
 
Хоча з Харкова у неділю помпезно вийшло кілька тисяч православних. 
 
Отже, не всі віряни УПЦ МП iдуть на Київ пішки. Більшість приєднується до ходи «задля картинки» і піару лише у великих містах.